Home Artikelen Hoofdredactioneel commentaar

Hoofdredactioneel commentaar

door Redactie

Afgelopen week zijn wij op een geval van plagiaat gestuit op onze website. Het gaat om in ieder geval één cartoon uit het vorige redactiejaar, namelijk redactiejaar 34. De cartoon is geplaatst in ANS 4 uit januari 2020. Het tafereel dat zich erop afspeelt, is vrijwel in zijn geheel hetzelfde als een andere cartoon die eerder werd gemaakt door Paul Noth en deze week nog werd geplaatst door The New Yorker

Wij zijn geschrokken van het plagiaat en beschouwen het als een ernstige daad. Het staat haaks op de originaliteit en creativiteit die een studentenblad als het ANS wil uitstralen. Wij verwerpen de zware misstap van de cartoonist en nemen dan ook afstand van het werk. 

Na het tegenkomen van de cartoon op de website van The New Yorker heeft de ANS-redactie het geplagieerde werk per direct van onze site gehaald en de medewerker op non-actief gesteld. Hij was werkzaam als cartoonist sinds oktober 2019 en wij zijn niet zeker of hij nog meer heeft geplagieerd in het vorige of huidige redactiejaar (vanaf mei 2020). Om die reden hebben we ervoor gekozen alle cartoons van deze medewerker offline te halen. 

Ons vertrouwen in deze persoon is dermate geschaad dat wij niet wensen nog eens met hem samen te werken. Daarnaast hechten wij, buiten creativiteit om, een enorm belang aan integriteit van de journalistiek. Je dient als medium en journalist oprecht en transparant te zijn, vandaar dat wij dit geval nu met jullie mededelen. Omdat wij deze karakteristieken ook als kern van een goede medewerker beschouwen, hebben we alle toekomstige samenwerking met de cartoonist gestopt. Dat betekent dat hij naast cartoons, in de toekomst dus geen geschreven stukken meer op ons platform zal publiceren. 

Afgelopen week zijn wij met hem een gesprek aangegaan. Daarin hebben wij de maatregelen met hem besproken en toegelicht. Hij wenst als volgt op de gebeurtenis te reageren: ‘Dit had niet mogen gebeuren en doet niet recht aan waar het ANS voor staat. Excuses aan alle trouwe lezers.’

De hoofdredactie

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Update 28-4: Het is gebleken dat de cartoonist met zekerheid nog een keer plagiaat heeft gepleegd. Dit geval betreft de cartoon die in ANS Dwaalt stond. De originele cartoon werd getekend door Peter Steiner en werd eerder gepubliceerd door The New Yorker.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen