Home Artikelen Hoofdredactioneel commentaar: Een boodschap voor de minister

Hoofdredactioneel commentaar: Een boodschap voor de minister

Een boodschap voor de minister

Geachte heer Dijkgraaf, 

Tot grote schrik is ons ter ore gekomen dat u een zogenaamde pechgeneratie-ontkenner bent. U zegt verbaasd te zijn over de negativiteit van studenten. Gelukkig begrijpt u wel dat studenten zich zorgen maken over hun financiële situatie, hun schulden en de arbeidsmarkt met alle flexcontracten. Zou u kunnen ophelderen wat er nog overblijft om positief over te zijn? Dat wist u in uw toespraak namelijk niet te vertellen. Het enige waar u toen mee kwam aankakken was een raar voorbeeld over de basisbeurs. U noemde dat studenten met een studieschuld van 80 duizend euro maar weinig hadden gehad aan een basisbeurs van 15 duizend euro. Dit hoort u niet als voorbeeld te gebruiken om studenten weg te zetten als zeikerds, maar als een signaal dat er nog veel meer moet gebeuren voor studenten. Inmiddels kennen we dit riedeltje wel: mensen die ongevraagd keihard worden genaaid en vervolgens worden bestempeld als aanstellers. Dat heet een onveilige werksfeer, Robbert. 

Maar goed, misschien heeft u niet de juiste voelsprieten om een verkeerde werksfeer te herkennen. Jarenlang was u een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door (DWDD), u gaf daarnaast zelfs colleges bij DWDD University, en nu zegt u dat u ‘nooit iets heeft meegekregen van de werksfeer bij DWDD.’ Vervolgens zegt u dat we in gesprek moeten met elkaar en dat er duidelijk moet worden gemaakt waar slachtoffers zich kunnen melden. Dan zou er een veilige omgeving worden gecreëerd bij omroepen, in de politiek en op universiteiten. Dit riekt naar symptoombestrijding Robbert. Dezelfde symptoombestrijding die u nu doorvoert in het onderwijs. Als u de problemen niet bij de wortels wil aanpakken kunt u op zijn minst nog de schijn van empathie opwekken voor de mensen die de problemen ervaren. Misschien kunt u een lesje volgen bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino: ‘Today I feel like a pechgeneratie student.’ 

De pechgeneratie is niet te ontkennen Robbert. De druk die studenten ervaren is bijna ‘topsport op het scherpst van de snede’, zoals de VARA-directeur zou zeggen over DWDD. Het is druk die u niet erkent of niet wil erkennen. De druk van geen woning kunnen vinden tijdens, of na een studie, waardoor jongeren zich genoodzaakt voelen om te gaan kraken. Het is druk van ouders, die steeds hogere eisen stellen aan hun kinderen, om mee te gaan in de prestatiemaatschappij. Het is ook druk door grensoverschrijdend gedrag op de universiteit. Een op de 25 studenten komt in aanraking met grensoverschrijdend gedrag Robbert, een op de 25. Maar waar hebben we het eigenlijk ook over? We krijgen namelijk gewoon bijna gratis kinderopvang. U heeft gelijk minister, wat zijn we toch ondankbaar. We kunnen tenminste de kinderen naar hun eigen toko sturen terwijl we zelf nog kamperen in de logeerkamer van onze ouders. We gaan op onze knieën en zeggen ‘sorry meneer Dijkgraaf’. 

Dit hoofdredactionele commentaar staat in ANS-krant 5 (J37).

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen