Hier rust de actieve student
Afgelopen november was het weer zover: de toetsing van de bestuursmaanden. Om de drie jaar moeten studentenorganisaties verplicht meedoen aan deze toetsing om te bepalen hoeveel bestuursmaanden ze ontvangen. Het mondt steevast uit in een soort pissing contest voor verenigingen. Wie doet het meeste voor het Nijmeegse studentenleven, bereikt de meeste studenten en werkt er het hardst voor? Dat zijn de criteria waar Student Life naar zegt te kijken. Als dat werkelijk de criteria zijn die worden gehanteerd, zou je zeggen dat de pisstraal van ANS veel verder klatert dan enig andere studentenorganisatie. Toch is de geldkraan naar ANS de afgelopen jaren stukje bij beetje verder dichtgedraaid. Met knikkende knieën, maar vol goede moed, hebben we onze bezigheden en ons bereik daarom zo uitgebreid mogelijk uiteengezet zodat we niet konden worden genaaid. Dit keer kon het niet fout gaan, toch?
Inmiddels hebben we het advies voor de bestuursmaanden ontvangen en jawel, het is grondig fout gegaan. Tot onze schrik is het plan om ANS te korten op maar liefst twee bestuursmaanden. Dit advies werd ‘onderbouwd’ met een paar zinnen pure nonsens alsof ChatGPT het had uitgekakt. Zo werd als argument gebruikt dat Student Life de schatting van het bereik van ANS aan de hoge kant vindt. Dit argument hebben we met liefde de grond ingetrapt door een simpel kopietje van de statistieken op te sturen. Daarnaast zegt Student Life dat het aantal bestuursmaanden niet in verhouding staat met het aantal uur dat de redactie werkt. Onze werkzaamheden zijn echter nog altijd hetzelfde als voorgaande jaren en toen werd de redactie van ANS al flink onderbetaald. We zitten namelijk dag in dag uit in het kantoor op de smerige Ondergang te ploeteren terwijl de muizen langs onze voeten rennen.
Je kan niet verwachten dat er nog studenten zijn die een bestuursjaar gaan doen wanneer je zo slecht wordt gecompenseerd. Om te voorkomen dat nog een studentenorganisatie ten onder gaat, zijn we in beroep gegaan. Verder wordt ook de subsidie die verenigingen krijgen stelselmatig verminderd. Onze subsidieaanvraag is dan ook afgewezen waardoor we geen geld zouden krijgen om de krantjes te drukken. Blijkbaar is het idee om meer kranten te maken dit jaar niet in de smaak gevallen en past dit niet in het duurzaamheidsbeleid van de RU. Toch een beetje hypocriet als de universiteit vervolgens duizenden plastic bekertjes inslaat voor haar evenementen en boekwerken laat drukken over de geschiedenis van de universiteit voor het lustrumjaar.
Ons doemt de gedachte op dat ANS langzaam maar zeker in een verstikkende wurggreep wordt gemanoeuvreerd door de universiteit. Is de RU geen aanhanger van journalistieke vrijheid? Werkt ze misschien toe naar alleenheerschappij van de VOX, het gedweeë universiteitsblaadje, vrij van ook maar een enkele kritische noot? Het is slechts een theorie, maar het blijft bijzonder dat de geldkraan elk jaar verder wordt dichtgedraaid en dat de gele ANS-bakken telkens op magische wijze verdwijnen als universiteitsgebouwen worden gerenoveerd.
Dit commentaar staat in ANS-krant 7 (J37).