Home Artikelen Initiatieven rondom de oorlog in Oekraïne

Initiatieven rondom de oorlog in Oekraïne

door Jip Meijers

Er worden op de universiteit verschillende initiatieven rondom de oorlog in Oekraïne georganiseerd. Zo was er gisteren een eerste lunchbijeenkomst in de Studentenkerk voor studenten en medewerkers uit Oekraïne, Rusland en andere betrokkenen. Morgen organiseert Radboud in’to Languages een webinar Oekraïens, de eerste les in de driedelige gratis webinarreeks.

Studenten en medewerkers kunnen op dinsdagmiddag tussen half een en twee uur terecht in de Studentenkerk om onder het genot van een kom soep en een kop koffie of thee met elkaar te spreken over de situatie in Oekraïne. Daarnaast begint morgen om vier uur de eerste les van de driedelige webinarreeks Oekraïens, die wordt gegeven door tolk Valeria Vinarska. In deze lessen kan kennis worden gemaakt met het Oekraïense alfabet en algemene informatie over het land en de cultuur. De andere lessen zijn op 31 maart en 7 april.

Samen delen in de Studentenkerk

Tijdens de eerste lunchbijeenkomst waren er zeven Russische en een Moldavische student, vertelt John Hacking, studentenpastor bij de Studentenkerk. Het idee achter de bijeenkomst is het samenbrengen van studenten. ‘Iedereen zit alleen in deze situatie’, stelt Hacking. Voor de Oekraïense en Russische studenten gaat hun studie gewoon door, maar ondertussen speelt de oorlog wel een grote rol in hun leven. ‘Als je niemand kent, is het lastig om het over dit onderwerp te hebben.’ Tijdens de lunchbijeenkomsten kunnen de studenten en medewerkers elkaar leren kennen, zodat ze zien dat ze niet alleen in deze situatie zitten. ‘Hier kunnen ze elkaar vervolgens ook ondersteunen en troosten’, hoopt Hacking.

De studentenpastor weet nog niet hoeveel lunchbijeenkomsten er zullen worden gehouden. ‘Dat is afhankelijk van de opkomst’, licht hij toe. ‘Als er na drie bijeenkomsten niemand meer komt, dan wordt het misschien stopgezet.’ Toch is Hacking nu al tevreden: ‘Als er drie mensen zijn die elkaar leren kennen en daar steun aan hebben, is dat voor mij al prima.’

Oekraïens leren

Waar de Studentenkerk zich vooral richt op Oekraïense en Russische studenten, ligt de focus bij Radboud in’to Languages juist op Nederlandse studenten. Voor de webinarreeks is Vinarska, van oorsprong Oekraïens, benaderd om de lessen te doceren. De reeks bestaat uit drie lessen van een uur. Volgens Vinarska zijn de webinars vooral bedoeld om handvaten te bieden: ‘Je kunt niet in drie lessen een taal leren.’ Zij wil daarom vooral uitleggen hoe studenten het beste een taal kunnen leren en welke methodes ze hiervoor kunnen gebruiken.

Vanwege het vele aantal aanmeldingen wordt de webinar via Zoom gegeven. ‘Ik weet niet precies hoeveel aanmeldingen er zijn, de laatste stand was rond vijftienhonderd’, vertelt Vinarska. Ze vindt het leuk om studenten kennis te laten met de Oekraïense taal en cultuur: ‘Ik wil dit graag doen, want is altijd fijn om een klein bruggetje te kunnen bieden.’ Bij voldoende interesse zal er worden nagedacht of er ook een langere cursus Oekraïens via Radboud in’to Languages kan worden gegeven.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen