Home Artikelen Internationaliseringsprijs voor online opleiding AMID Young Professional

Internationaliseringsprijs voor online opleiding AMID Young Professional

door Sophia van Engelshoven

De internationaliseringsprijs van de Radboud Universiteit (RU) gaat dit jaar naar AMID Young Professional. Dit programma helpt studenten om stappen te zetten in het werkveld van internationale ontwikkelingssamenwerking. Doordat de opleiding online is, zitten studenten van over de hele wereld samen in een klas.

De Radboud Universiteit reikt jaarlijks de internationaliseringsprijs uit aan een initiatief dat bijdraagt aan de internationalisering van het onderwijs en een inclusieve academische gemeenschap. ‘Internationalisering is namelijk belangrijk voor de kwaliteit van onderwijs en om studenten voor te bereiden op het werken in een internationale omgeving’, vertelt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. ‘Daarnaast is het voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag de dag nodig om met mensen van verschillende achtergronden samen te werken.’ 

De internationaliseringsprijs gaat dit jaar naar het AMID Young Professional programma. Dit is een eenjarig traineeship programma voor studenten om na de master hun loopbaan te starten in het werkveld van internationale ontwikkelingssamenwerking. ‘De opleiding verzorgt een betaald traineeship voor de trainees waar ze vier dagen in de week werken en daarnaast volgen ze een dag in de week online onderwijs’, vertelt Sara Kinsbergen, programmadirecteur van AMID. 

Sinds twee jaar wordt het onderwijs online gegeven en heeft de opleiding zich opengesteld voor studenten die buiten Nederland wonen en werken. Momenteel nemen er 53 studenten uit zes verschillende landen deel aan het programma. Door onder andere deze nieuwe onderwijsvormen heeft de opleiding de prijs gewonnen. ‘Het is innovatief omdat wij studenten van hele diverse afkomst in een klas in hun eigen omgeving samenbrengen’, vertelt Kinsbergen. ‘In die klas werken ze samen aan complexe vraagstukken waar we als samenleving voor staan’, vertelt ze.  

Bruggen slaan

Het programma werd 25 jaar geleden aan de RU opgericht om een brug te slaan tussen universitaire opleidingen en de praktijk. ‘Mensen in het werkveld gaven aan dat studenten goede papieren hadden maar dat er een gat zat tussen wat ze leren op de universiteit en waar ontwikkelingsorganisaties naar op zoek waren’, zegt Kinsbergen. ‘De opleiding bereidt studenten voor op hun eerste stappen in het werkveld’, vertelt ze.

‘Het opleidingsprogramma is uniek in het werkveld van internationale samenwerking’, vertelt de programmadirecteur. ‘Wij werden daarom aangemoedigd door verschillende partijen om internationaal te opereren.’

Nieuwe onderwijsvormen

Toen tijdens de coronapandemie online onderwijs werd gegeven, kwam het idee om dit de standaard te maken voor de opleiding. ‘Ik wilde een klas waarin alle studenten van over de wereld samen onderwijs volgen’, aldus Kinsbergen. ‘Dit is een innovatieve manier van internationaliseren’, vertelt de programmadirecteur. Internationalisering betekent volgens Kinsbergen nu vaak dat universiteiten buitenlandse studenten proberen te trekken. ‘Dat zorgt voor problemen omtrent huisvesting en daarnaast is het uitsluitend want niet iedereen kan wegens financiële of privé omstandigheden deelnemen’, zegt de programmadirecteur.

Deze nieuwe onderwijsvormen zijn benoemd als reden om de internationaliseringsprijs aan het programma te geven. ‘Doordat het onderwijs online wordt gegeven is de opleiding inclusiever’, zegt Kinsbergen. ‘Daarnaast brengen we op deze manier verschillende perspectieven samen’ vertelt ze. ‘Daardoor vinden gesprekken plaats tussen mensen die anders nooit samen in de klas hadden gezeten en wordt het leren naar een volgend niveau getild’, aldus de programmadirecteur. 

Verder ontwikkelen

‘De prijs is een geweldige erkenning voor ons harde werk’, zegt Kinsbergen. Het is een niet-gesubsidieerde opleiding wat betekent dat werkgevers de opleiding betalen voor de studenten. ‘We werken met organisaties in landen waar het geld voor een opleiding niet tegen de plinten aan klotst, dus het is altijd spannend of het lukt en het kost veel inspanning’, vertelt ze. ‘De prijs is een erkenning dat het programma de moeite waard is en daarnaast geeft het ons een boost om het programma verder te ontwikkelen’, aldus Kinsbergen. ‘We willen volgend jaar in nog meer landen actief zijn en meer studenten uit het globale zuiden laten deelnemen, waardoor de klas nog internationaler wordt.’ 

Het prijzengeld van tienduizend euro wordt ook geïnvesteerd in verdere ontwikkeling van het programma. Het zal worden gebruikt om de online leerervaring te verbeteren. ‘Het is een uitdaging om in zo’n online setting op een goede manier onderwijs te geven, dus dat willen we versterken’, zegt de programmadirecteur. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen