Home Artikelen Islam Awareness Week 2024 van start. ‘Luister naar elkaar, leer van elkaar en verrijk elkaar’

Islam Awareness Week 2024 van start. ‘Luister naar elkaar, leer van elkaar en verrijk elkaar’

Gisteren ging de Islam Awareness Week (IAW) 2024 van start. Het doel is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de islam. De organisatie van de Nijmeegse IAW ziet barrières onder studenten om het gesprek over religie met elkaar aan te gaan. Die willen ze doorbreken. Het thema van de week is daarom: Discovery through dialogue.

Elk jaar organiseert de Moslimstudentenvereniging Nijmegen (MSV) de Islam Awareness Week. Deze week heeft als doel om meer bewustzijn te creëren over de islam, maar vooral om een open gesprek te faciliteren. Door bijvoorbeeld misconcepties over moslims en de islam ontbreekt het volgens de vereniging nog wel eens aan dat gesprek. De MSV roept daarom deze week in het bijzonder op om de dialoog met elkaar aan te gaan.

Op de website van de MSV is te lezen dat de week in het teken staat van het bouwen van bruggen tussen moslims en niet-moslims. ‘Iedereen is welkom en alles wat wij deze week organiseren is gratis’, zo laat de commissie die de week organiseert weten. ‘De activiteiten moeten zo laagdrempelig mogelijk zijn.’ Er zijn lezingen maar er is ook een gratis lunch. Alle activiteiten hebben als doel om zoveel mogelijk mensen, van welke achtergrond dan ook, samen te laten komen. ‘Mensen stappen niet of te weinig op elkaar af, daarom zijn de activiteiten erop gericht om ze bij elkaar te brengen’, zo verduidelijkt de vereniging.

Ook gaat er volgens de vereniging in de academische wereld een misvatting rond dat religie en wetenschap niet samengaan. ‘Daarom organiseren we een lezing waarin onder andere aan bod komt dat dat verhaal vanuit historisch oogpunt niet klopt’, vertelt Alesso Dibinoudis, lid van de IAW-commissie. Toch is er ook tijdens die lezing ruimte voor elke visie op dat wat er besproken wordt. ‘Na de lezingen vinden rondetafelgesprekken plaats’, vertelt hij, ‘Hierin kunnen mensen hun eigen ervaringen delen en die voorleggen aan de mensen die gesproken hebben.’

De dialoog staat deze week dus te allen tijde voorop. Dibinoudis vat samen: ‘Luister naar elkaar, leer van elkaar en verrijk elkaar. Die boodschap hopen we deze week aan de Nijmeegse student over te brengen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen