Home Artikelen ISO heeft een plan voor de terugkomst van de basisbeurs

ISO heeft een plan voor de terugkomst van de basisbeurs

door Delphine Broasca and Elze Bekkers

Een groot deel van de Tweede Kamer wil van het leenstelsel af, bleek vannacht toen er twee moties werden aangenomen om het leenstelsel zo snel mogelijk af te schaffen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft een voorstel voor de nieuwe basisbeurs klaarliggen. 

In het alternatieve stelsel van ISO staan twee punten centraal: de komst van een basisbeurs en een verbreding van de aanvullende beurs. ‘Voor de basisbeurs rekenen we in ons voorstel 247 euro per maand voor thuiswonende en 460 euro voor uitwonende studenten’, vertelt Lisanne de Roos, voorzitter van het ISO.  

Daarnaast laat de voorzitter weten dat ze het belangrijk vindt dat er een compensatie komt voor de studenten die zijn getroffen door het leenstelsel. ‘Hier hang nog geen vast bedrag aan vast. Dit moeten we nog berekenen op basis van het oude en komende stelsel, zodat er een middenweg kan worden gevonden’, zegt ze. 

Financiële onafhankelijkheid

De Roos geeft aan dat het ISO graag een basisbedrag per maand wil omdat het leenstelsel zorgt voor kansenongelijkheid. ‘Op dit moment zijn studenten afhankelijk van de inkomenspositie van hun ouders’, legt de voorzitter uit. ‘Studenten met ouders met een lager inkomen ervaren meer stress en maken andere keuzes dan studenten die financiële hulp krijgen van hun ouders.’ Met het herinvoeren van de basisbeurs worden studenten financieel onafhankelijk, zo gaat ze verder. ‘De basisbeurs is dus een goed middel om iets te doen aan de kansenongelijkheid in Nederland’, concludeert De Roos.

Daarnaast stelt de voorzitter dat het leenstelsel ervoor zorgt dat studenten zich beperken om zich volledig te ontwikkelen. De Roos geeft een voorbeeld: ‘Studenten sluiten zich op dit moment minder snel aan bij een commissie van een studievereniging omdat dat onbetaald is. Ze zullen daardoor meer moeten lenen, wat dit soort activiteiten onaantrekkelijk maakt. Dat is zonde want juist deze nevenactiviteiten zijn goed voor de persoonlijke ontwikkeling van een student.’

Op de formatietafel

Niet enkel het ISO is met een voorstel voor de basisbeurs gekomen. Ook het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad heeft een voorstel voor de basisbeurs gedaan. ‘Onze uitgangspunten zijn hetzelfde’, zegt De Roos ‘Enkel de daadwerkelijke bedragen verschillen wat.’ Zo komt de SER met een bedrag van 421 euro per maand voor uitwonende studenten. 

Het ISO geeft aan dat hun plan er nu helemaal klaar voor is om op de formatietafel te belanden. ‘Hoewel we niet zeker zijn dat ons voorstel helemaal wordt aangenomen, gaan we ervanuit dat tenminste een deel ervan wordt overgenomen’, vertelt De Roos. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen