Home Artikelen ISO lanceert studentenkieswijzer

ISO lanceert studentenkieswijzer

door Delphine Broasca

Vandaag lanceerde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de Studentikeus: een kieswijzer voor studenten. Hiermee hoopt de organisatie studenten op de hoogte te brengen over hoe de politiek over studentrelevante thema’s denkt, zodat ze bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een doordachte keuze kunnen maken. ‘Met name de inkomenspositie van studenten staat op het spel.’


De kieswijzer geeft een overzicht van de standpunten van politieke partijen over belangrijke studentenonderwerpen. ‘Dit zijn onderwerpen zoals selectie, het BSA en internationalisering’, vertelt Dahran Çoban, voorzitter van ISO. Ze legt uit dat dit de studentenzaken zijn waar de politiek verantwoordelijk voor is en de kiezer dus invloed op heeft. ‘Het ISO zegt daarom: jouw stem, jouw studententijd’, aldus Çoban. 

Grote beslissingen

Het is juist bij deze verkiezingen belangrijk dat studenten een weloverwogen keuze maken, vertelt de voorzitter. Er zullen de komende jaren grote beslissingen worden gemaakt met betrekking tot verschillende studententhema’s. ‘Met name de inkomenspositie van studenten staat op het spel’, stelt Çoban. Het ISO stelt dat veel studenten dupe zijn van het leenstelsel. Bij de komende verkiezingen zou hier verandering in kunnen komen. 

Het duurt echter dikwijls lang om beleid op zulke thema’s te veranderen en dus is het de vraag of de huidige politieke studententhema’s niet relevanter zijn voor toekomstige studenten. Desondanks is Çoban ervan overtuigd dat de huidige studenten hun stem moeten laten horen en deze kieswijzer daarom ook voor hen relevant is. ‘De kieswijzer informeert studenten namelijk ook over onderwerpen die van belang zijn na je studententijd, zoals de compensatie van het leenstel en wat de gevolgen zijn van een studieschuld.’ Naast het feit dat het ISO de studenten goed wil informeren, hoopt ISO de studenten met deze kieswijzer ook enthousiast te maken om überhaupt te stemmen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen