Home Artikelen ISO presenteert studentenregeerakkoord

ISO presenteert studentenregeerakkoord

door Delphine Broasca

Vandaag presenteerde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) het studentenregeerakkoord. Hierin staan de tien belangrijkste stappen die volgens ISO moeten worden gezet om de druk van studenten af te halen.

Het akkoord is aangeboden aan de huidig zittende partijen en maatschappelijke partijen als de Sociaal-Economische Raad en het Sociaal en Cultureel Planbureau. De belangrijkste punten worden beschreven in het tienpuntenplan en omvatten onderwerpen als de herinvoering van de basisbeurs, versterking van de medezeggenschap en het centraal stellen van studentenwelzijn. Het akkoord is bedoeld ter inspiratie voor de besluiten van het komende kabinet. ‘Bovendien hebben we het zo geschreven dat het akkoord ook daadwerkelijk kan worden overgenomen’, aldus Dahran Çoban, voorzitter van ISO. In het akkoord worden immers beleidsmaatregelen aangereikt.

Toekomst

Ook als de beleidsmaatregelen van het studentenregeerakkoord niet wordt overgenomen is het volgens Çoban belangrijk om te blijven praten met de kamerleden en minister over deze onderwerpen. De voorzitter vertelt dat de keuzes die de komende vier jaar worden gemaakt immers niet alleen effect hebben op de studenten in de huidige tijd, maar ook bepalend is voor hun toekomst. ‘Als een student nu een ton minder hypotheek kan krijgen vanwege zijn studieschuld, heeft hij de rest van zijn leven een achterstand’, legt ze uit.

Het ideale hoger onderwijs

Er moeten volgens ISO dus heel wat stappen worden gezet voor een ideale vorm van hoger onderwijs. ‘Dit is onderwijs waar iedere student zich zo goed mogelijk kan ontplooien’, stelt Çoban. ‘Voor iedere student is dit anders’, nuanceert ze. ‘De ene student is gefocust op het halen van al zijn studiepunten en de ander op maatschappelijke betrokkenheid buiten zijn studie.’ De definitie van studentensucces is volgens de voorzitter dus erg breed. ‘Dat is niet erg, als studentensucces maar de norm is binnen het hoger onderwijs, zodat elke student de volle potentie uit zich kan halen.’

Hier lees je het studentenregeerakkoord.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen