Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) roept in een persbericht op tot een duidelijke wettelijke zorgplicht op hogescholen en universiteiten. De aanleiding: bedroevende cijfers uit een rapport van het RIVM en Trimbos-Instituut.
ISO heeft opgeroepen tot het invoeren van een duidelijke wettelijke zorgplicht voor studenten. Waar deze al geldt voor scholieren van basis- en middelbare scholen en werknemers van bedrijven, wil de organisatie nu dat deze ook op hogescholen en universiteiten wordt ingevoerd. Uit een rapport dat het RIVM en het Trimbos-Instituut gister publiceerden blijkt namelijk dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid van veel studenten.
In het rapport, dat werd gepubliceerd onder de naam Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik, wordt een indruk gegeven van de mentale gezondheid van studenten in het hoger beroepsonderwijs en op de universiteit. Ruim 32.000 studenten vulden de enquête in. Hieruit blijkt dat studenten hun leven gemiddeld met een 6,7 beoordelen, dat 44% van de studenten in de afgelopen vier weken depressie- en/of angstklachten heeft ervaren en dat een ruime meerderheid (56%) in de afgelopen vier weken veel stress heeft ervaren. Hoewel er enigszins verbetering te zien is ten opzichte van twee jaar geleden, toen de enquête voor het eerst werd opgestuurd, zijn dit volgens de organisatie maar kleine stapjes. Tijd voor actie dus, vindt ISO.
Demi Janssen, voorzitter van ISO, legt uit waarom hoger onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor het welzijn van hun studenten. ‘Iemands studie speelt een ontzettend grote rol in iemands leven. Waar je studeert heeft dan ook erg veel invloed op hoe je je voelt en of je lekker in je vel zit.’ Daarnaast zijn er ook vele andere factoren die het studentenwelzijn beïnvloeden, zoals financiële zorgen, maatschappelijke stress of slaapproblematiek. ‘Hierdoor ontstaat er een grote druk waar veel studenten onder gebukt gaan’, vertelt Janssen. ‘Studenten verdienen meer tijd en ruimte voor ontspanning en activiteiten buiten hun studie, om zo de nodige ademruimte te creëren.’
Onduidelijkheid
Hoewel er door veel onderwijsinstellingen al initiatieven zijn genomen om het studentenwelzijn te verbeteren, zijn er volgens Janssen nog steeds grote stappen nodig. Die ligt volgens haar echter niet aan onwel. ‘Er heerst een grote onduidelijkheid over waar de verantwoordelijkheden horen te liggen. Hierom hebben we geconcludeerd dat er een zorgplicht moet komen.’ Het is volgens haar nu eenmaal heel belangrijk dat universiteiten en hogescholen hun studenten proactief hulp aanbieden en hun verantwoordelijkheid nemen om het welzijn te verbeteren. ‘Met de concrete wettelijke zorgplicht wordt het voor zowel studenten als onderwijsinstellingen duidelijk op welke hulp studenten kunnen rekenen en waar deze verantwoordelijkheid ligt.’
Het Ministerie van Onderwijs is al bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor het invoeren van een zorgplicht met betrekking op sociale veiligheid. Toch vindt Janssen dit niet genoeg. ‘Hoewel het essentieel is om je veilig te voelen op een hogeschool of universiteit, is het ook belangrijk om lekker in je vel te zitten’, aldus Janssen.