Home Artikelen Jaarlijks protest tegen dierproeven op RU

Jaarlijks protest tegen dierproeven op RU

door Delphine Broasca

Vanmiddag om twaalf uur protesteren studenten tegen de dierproeven die worden uitgevoerd op de Radboud Universiteit (RU). Tot twee uur staan de demonstranten voor het Huygensgebouw om bewustzijn te creëren over dierproeven op de RU. 

Vanaf twaalf uur staan tussen de tien en twintig actievoerders voor de bushalte van het Huygensgebouw met bordjes waarop boodschappen tegen dierproeven staan. Met het protest, dat tot twee uur duurt, wil de VSA studenten bewust maken van de dierproeven die worden uitgevoerd op de RU. ‘Veel mensen weten niet dat op onze campus duizenden dieren worden gebruikt voor experimenten’, licht Van Eijden toe. 

Daarnaast wil de vereniging de RU zelf aanspreken met het protest. ‘We roepen de RU op om een actievere houding in te nemen in de transitie naar een proefdiervrije wetenschap’, noemt de medeorganisator. ‘We hopen dat de RU onze boodschap goed zal ontvangen en de ambitie om voorop te lopen in het verminderen van dieren serieus te nemen’, voegt ze toe. 

Voor het UMC

‘We staan voor het RadboudUMC is, vertelt Rebecca van Eijden, voormalig voorzitter van de Vegan Student Association (VSA) en medeorganisator van het protest. ‘Daar worden immers de dierproeven uitgevoerd’, legt ze uit. Vorig jaar vond het protest aan de andere kant van het UMC plaats. ‘We staan nu voor het Huygensgebouw omdat we denken dat daar meer mensen langskomen’, stelt Van Eijden. 

Een snelle transitie?

Op de RU zit het Centraal Dierenlaboratorium. ‘Dit centrum heeft als missie experimenten met proefdieren te faciliteren’, zegt Van Eijden. ‘Als dit het doel blijft, worden er investeringen in gedaan en zal de transitie dus niet snel plaatsvinden’, beargumenteert ze. Daarom hoopt de VSA dat het centrum de missie zal bijstellen, zodat de transitie naar dierproefvrije wetenschap kan worden versneld. 

Zolang de transitie nog niet wordt ingezet is de VSA van plan om elk jaar te protesteren. Of één protest genoeg is om verandering teweeg te brengen weet Van Eijden niet zeker. ‘Als er niks gebeurt, gaan we er wel meer werk van maken’, sluit ze af. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen