Home Artikelen Je Goed Recht: Een dagje naar de Waal? Eerst langs de bank

Je Goed Recht: Een dagje naar de Waal? Eerst langs de bank

door Guus Joosten

Van huisjesmelkers tot illegaal downloaden en van stagevergoedingen tot DUO. Studenten komen het recht overal tegen. Op ANS-Online geeft Rechtswinkel Nijmegen-Oost maandelijks uitleg over juridische zaken waar studenten mee te maken krijgen. Deze keer: een dagje Waalstrand.

Afgezien van een paar dagen met zon stelde de zomer van 2021 niet zoveel voor. Daarom hadden we de hoop op mooi weer allang opgegeven. Totdat daar in september toch nog een stralende zon boven de Waal verscheen. Voor de laatste keer stonden de fietsen in dikke rijen op de brug, gingen studenten het water in en zagen we nog enkele die met een bootje de stroming trotseerden. We stomen je alvast klaar voor de volgende zomer: waar zie je het recht terug tijdens een dagje Waalstrand?

Zwemmen met Bacardi-lemon

Colleges zijn afgelopen, boeken en laptops kunnen dicht en je vrienden stellen voor om naar het Waalstrand te gaan. Je vindt dat je dat na zo’n lange dag wel hebt verdiend, dus je gaat uiteraard mee. Snel ga je nog langs de Albert Heijn om een kleine alcoholische versnapering te halen, zodat je na aankomst op het Waalstrand ultiem kunt genieten van een ijskoude Desperados of een plastic bekertje rosé. Op het Waalstrand mag je alcohol drinken, mits je geen overlast veroorzaakt. Let alleen wel op: in de gehele gemeente Nijmegen, en ook in heel veel andere gemeenten, is het verboden om op de openbare weg alcohol te drinken en open flessen of blikjes alcohol bij je te dragen. Alvast beginnen met drinken op de fiets is dus al strafbaar. Ook het op de fiets bij je hebben van bijvoorbeeld open flessen wijn is verboden in Nijmegen.

Een rijverbod geldt ook voor het besturen van een fiets.

Sowieso is het nuttigen van alcohol op de fiets geen strak plan. Niet alleen autorijden onder invloed is strafbaar, ook de fiets kun je in benevelde toestand maar beter laten staan. Het is namelijk verboden om een voertuig te besturen onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen en een fiets valt daar ook onder. Ook op de fiets mag je alcoholgehalte niet hoger zijn dan 0,5 promille, dat staat ongeveer gelijk aan twee glazen. In de praktijk wordt gelukkig soepel omgegaan met fietsers die alcohol op hebben. Op de fiets stappen is immers nog altijd beter dan autorijden als je gedronken hebt, maar je kunt hiervoor toch echt een boete en/of een rijverbod krijgen. Een rijverbod geldt niet alleen voor het besturen van een auto, maar ook voor het besturen van een fiets. Dat betekent dat jij je fiets in de voortuin moet laten staan en de volgende keer te voet naar het Waalstrand moet komen!

Fiets-fileparkeren

Sjezend langs het politiebureau, dat je dit keer gelukkig alleen hoeft te passeren, komt de Spoorbrug al in zicht. Hoewel je nog geen druppel water van de Waal hebt gezien, doemen de eerste fietsen al op. Met een beetje duw-en-trekwerk krijg je jouw fiets er gelukkig nog ergens tussen. Ook hier gooit het recht roet in het eten: het plaatsen van een (brom)fiets op een zodanige manier dat dit gevaar oplevert voor het veilig gebruik van de weg is verboden. Op een smalle brug, zoals die over de Waal, raakt het veilig gebruik al snel in het geding als de stoep volstaat met fietsen. Voetgangers moeten dan over het fietspad lopen en dat kan gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken opleveren. Als jij net die laatste bent die daar zijn fiets parkeert en je wordt betrapt, kun jij aangewezen worden om een boete te betalen. Vandaar dat de gemeente sinds kort een gele markering op de stoep heeft aangebracht zodat het voor iedereen duidelijk is tot waar jij je fiets mag parkeren.

Eindelijk verkoeling

Nadat jij je strandlaken hebt uitgevouwen, je sneakers hebt ingewisseld voor slippers en jij jezelf uiteraard goed hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème, ben je helemaal klaar voor een lange middag in de zon. Nu het eindelijk dertig graden is, vind je het toch wel tijd geworden om even goed af te koelen. Helaas is het zwemmen in het koele water van de Waal ook strafbaar. Je bevindt je dan namelijk in een vaarweg voor de binnenvaart en daarin zwemmen is verboden omwille van de veiligheid. Mag je dan helemaal niet afkoelen? Als je niet te diep het water in gaat, heeft het scheepvaartverkeer geen last van je en zal je niet snel worden aangesproken. Voor een actieve middag in de Waal kun je beter baantjes gaan trekken in de Spiegelwaal. De gemeente en provincie hebben dat namelijk aangewezen als een veilig zwemwatergebied.

Helaas is het zwemmen in het koele water van de Waal strafbaar.

Naast het zwemmen  in de Waal is een sprong van de Waalbrug ook niet heel verstandig. Het is namelijk niet alleen verboden om te zwemmen in vaargebieden, maar ook in de directe nabijheid van onder andere bruggen. Ook hiermee overtreed je de wet en zo kan een stranddagje nogal in de papieren lopen.

Weggegooid geld

Lege blikjes, een overgebleven plastic draagtas, zakken met alleen nog maar kruimels chips: zo’n dag aan het strand brengt behoorlijk wat afval met zich mee. Achteloos besluit je de draagtas met je rommel weg te gooien, maar ineens staan de handhavers naast je. Het weggooien van rommel op straat kan je namelijk een boete opleveren van zo’n 150 euro. Om het milieu en je eigen portemonnee te beschermen, gooi je dit het beste in de afvalbakken. Zelfs wanneer de bakken na een drukke dag al helemaal vol zitten, is het nog steeds niet toegestaan om je afval naast de bakken neer te zetten. Je gooit het afval immers nog steeds op straat. Buiten de bakken kan het wegwaaien of verregenen en daardoor alsnog de omgeving vervuilen. Er zit dus niets anders op dan door te lopen naar de volgende bakken of om het mee te nemen naar huis.

Een nachtje Waalstrand

Na een dagje letten op al die regels ben je de tijd een beetje uit het oog verloren en eigenlijk is het ook veel te gezellig om te gaan. Toch kun je er maar beter voor kiezen je spullen te pakken en te vertrekken naar huis. Voor een nacht onder de sterren mag je in Nijmegen namelijk aardig wat geld uittrekken. Wildkamperen is niet toegestaan, dus ook op het Waalstrand kun je maar beter niet je tent opzetten. Slapen mag dan weer wel, mits je dit doet zonder anderen te hinderen.

Voor een nacht onder de sterren mag je in Nijmegen namelijk aardig wat geld uittrekken.

Eindafrekening

Je ziet maar: wat jij dacht dat een leuke dag aan de Waal kon worden, kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Moet je dan van tevoren nog maar even een extra WieBetaaltWat aanmaken? Als jij je gewoon netjes gedraagt, is er niets aan de hand en kun jij een ultieme zomermiddag beleven. Nu alleen nog even wachten op die zon…

Heb jij je nu toch even laten gaan en was een handhaver daar getuige van? Je hoeft je niet bij alle boetes zomaar neer te leggen. Vaak zijn er mogelijkheden om in verzet te gaan. De medewerkers van Rechtswinkel Nijmegen-Oost kijken graag met je mee of je daadwerkelijk moet betalen en of bezwaar eventueel zin heeft. Zie voor meer informatie www.rechtswinkelnijmegen.nl.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen