Home Artikelen José Sanders eerste rector uit Hengelo – De Hooiberg

José Sanders eerste rector uit Hengelo – De Hooiberg

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: de Radboud Universiteit heeft eindelijk een rector uit Hengelo.

Eindelijk is het zover: de Radboud Universiteit (RU) heeft een rector uit Hengelo. Gisteren volgde José Sanders de vorige rector magnificus, Han van Krieken, op. Een small step voor José, maar een giant leap voor Hengelo.

Op 17 oktober, de dag waarop de RU haar honderdste verjaardag vierde, vond de overdracht plaats. Sanders, die eerder decaan was van de Faculteit der Letteren, is de zestigste rector van de RU. Haar installatie wordt alom geprezen als een grote overwinning voor diversiteit en vertegenwoordiging van ‘de regio’: nog nooit eerder kwam de rector magnificus van de RU uit Hengelo. 

In haar installatietoespraak verwees Sanders zelf ook naar haar afkomst: ‘Ik ben eerstegeneratiestudent en kwam met helemaal niets naar de universiteit, behalve een dikke bril en een Twents accent.’

Tukkers op de RU reageren uitgelaten op haar aantreden als rector. ‘Het voelt net als in 2010, toen FC Twente kampioen werd’, vertelt Luuk (22, Bedrijfskunde) uit Hengelo. ‘Misschien mag ik nu wel in het Twents gaan publiceren’, vertelt René ten Woud, hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen, die eveneens uit Hengelo afkomstig is. ‘Eindelijk!’

De beste kandidaat

‘We weten dat diverse teams beter presteren’, vertelde RU-woordvoerder Martin Garrix eerder over de sollicitatieprocedure. Daarom werd het Diversity, Equality and Inclusion Office van de RU ingezet bij het opzetten van de vacature. Maar of er bij de selectie gekeken is naar de achtergrond van de nieuwe rector? Volgens Garrix is daarvan geen sprake. ‘Twents, Brabants of Limburgs: dat werd allemaal buiten beschouwing gelaten bij de selectie. Ze is dan wel de eerste Hengelose die het ambt bekleedt, maar met José Sanders heeft de universiteit simpelweg de beste rector magnificus’, aldus Garrix. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen