Home Artikelen Kamervragen: de Koppeleditie

In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon er achter de kamer schuilgaat? Deze editie: de koppels Lars en Ymte & Jente en Tessy.

Lars en Ymte op bezoek bij Jente en Tessy

Vol belangstelling lopen Lars en Ymte de trap op naar de studio van Jente en Tessy. Bij binnenkomst beginnen ze enthousiast aan hun tocht door de opgeruimde, maar toch gezellige en moderne woning. Onder grote ramen die uitkijken op een dakterras valt hen meteen wat op: ‘Wij hebben dezelfde regenboogmat!’ zegt Ymte. ‘Ik heb altijd wel een goed gevoel over mensen die iets met een regenboog hebben.’ Een teken dat deze mensen alternatief zijn, vindt ze. 


Als ze zich omdraaien staan ze met hun gezicht richting de even opgeruimde keuken, en zien ze ook een reeks shotglaasjes op de witte keukenkast staan. Wanneer ze dichterbij komen, merkt Ymte op: ‘Volgens mij zijn deze glaasjes souvenirs van steden waar dit koppel is geweest.’ Lars en Ymte zijn het erover eens dat ze het een leuk idee vinden. ‘Als ze ervoor kiezen om shotglaasjes mee te nemen van een reis, zullen ze denk ik wel van een borrel houden’, constateert Ymte. Die gedachte wordt bevestigd als Lars uitkijkt op het dakterras: ‘Ja, ik zie ook een krat bier buiten staan. Twee kratten zelfs!’

Tot grote vreugde van het koppel hebben Tessy en Jente de kerstboom al opgezet naast de bank. ‘Wij hebben die kerstversiering ook!’ roept Lars uit terwijl hij naar vilten varkentjes en schaapjes in de boom wijst. Naast de boerderijdieren in de boom, is ook overal in de studio kattendecoratie te vinden. Er zijn kattenbeeldjes, kattenmokken, kattenplantenpotjes en zelfs kattenhanddoekhaakjes. ‘Volgens mij houden ze van katten’, constateert Ymte. ‘Ik hoop het, want wij hebben een kat’, zegt Lars, zich bewust van het feit dat Jente en Tessy nu in hun huis zijn. Tot grote verbazing ziet het stel naast de kerstboom ook een douchecabine in de woonkamer. Je zou haast tv kunnen kijken vanuit de douche. ‘Verder is het wel een leuk huisje’, aldus Lars. 

‘Is er boven ook nog wat?’ vraagt Lars zich af, terwijl hij door het trapgat omhoog kijkt. ‘Wow, dat is best wel veel ruimte.’ Ymte haakt hierop in: ‘Ik ben nu wel benieuwd hoeveel ze hiervoor betalen.’ Ze lopen de trap op en stuiten op een boekenkast, een collectie dierenknuffels, en zowel een dekbed als een slinger in dinosaurusthema. ‘Zou een van de twee misschien iets richting de natuurkant doen?’ vraagt Ymte zich af. ‘Eerst dacht ik: alternatieve mensen studeren sociale wetenschappen, óf iets aan de letterenfaculteit.’ Ze vervolgt: ‘Dat is misschien een vooroordeel, maar ik koppel deze vibe aan mijn vrienden, die sociale wetenschappen doen.’ 

Op de bovenverdieping, die in zijn geheel de slaapkamer vormt, bevindt zich ook een rek dat vol hangt met blouses. ‘Net als bij ons’, grinnikt Lars. ‘Deze persoon deelt mijn blousejesobsessie’, zegt Ymte. Het tweetal loopt de trap weer af en werpt nog een laatste blik op de kamer. ‘Ik krijg het gevoel dat ze al een tijdje samenwonen’, zegt Lars. ‘Of juist niet’, voegt hij toe wanneer hij plots verhuisdozen opmerkt bij de deur. Met nog onbeantwoorde vragen verlaten ze de studio.

Jente en Tessy op bezoek bij Lars en Ymte 

Wanneer Jente en Tessy de vrolijk gedecoreerde studio van Lars en Ymte binnenstappen, valt hen meteen op dat ze veel dingen zien die zij zelf ook hebben. Daarnaast zien ze dingen die nog op hun verlanglijstje staan. Zo zegt Tessy, wanneer ze een knuffel van een dinosaurus ziet: ‘Die wilde ik voor jou kopen.’ 

Jente en Tessy kijken verwonderd naar alle beuzelarij die de studio rijk is. Hierdoor verwachten ze dat deze bewoond wordt door artistieke mensen. ‘Artistieke mensen die van fantasy dingen houden’, aldus Tessy. Wanneer ze langs Funko Poppen, posters, knuffels en boeken met thema’s van series als de Hobbit, Harry Potter, Pokémon en Disney lopen, laat Tessy ook weten: ‘Ik denk niet dat het een heterokoppel is, als ik dit zo zie.’ Bij de Funko Poppen voegt ze toe: ‘Het zijn in elk geval rijke mensen, want die dingen zijn heel duur.’ 

Na hard hun best te hebben gedaan om niet afgeleid te raken in het kleurrijke huis, moeten ze er toch eindelijk aan toegeven. De zwarte kat, die al die tijd rond hun voeten heeft gewaggeld, verdient nu toch echt wat aaitjes. ‘Ik zou ‘m meenemen als ik jou was’, zegt Tessy, waarop Jente moet grinniken. Na een aantal minuten zijn ze weer klaar om verder te kijken. ‘Ik denk dat ze van verzamelen houden’, vervolgt Tessy als zij en Jente de knuffels waarmee het bed bezaaid is bewonderen. Ook boven het bed hangt een net gevuld met nog meer knuffels. 

Jente en Tessy lopen door en vinden de deur naar een krappe badkamer. Jente trekt het douchegordijn open, waarachter zich een berg vuile was bevindt: ‘Slim. Ik heb de vuile was verstopt in de wasmachine.’ Als Tessy en Jente de smalle keuken weer uitlopen, zien ze een haast uitpuilende witte kledingkast. Deze hangt vol met dameskleding, waardoor hun aanname dat hier geen heterokoppel woont verder bevestigd wordt. Ook zien ze een kerstbal in de vorm van een vibrator aan een sieradenrekje hangen, waar ze beiden erg om moeten lachen. Dan denken ze hun laatste voorspelling te kunnen uitspreken: ‘Ik zou zeggen: één iemand doet kunstgeschiedenis, dat zie ik aan de kleding’, zegt Tessy, en Jente knikt instemmend. Op de weg naar buiten zien ze kleine stapeltjes boeken over verpleegkunde liggen. Dit is niet direct wat ze verwacht hadden, maar wel veelzeggend, vinden ze. Ze stappen op de fiets naar het Cultuurcafé om er dan écht achter te komen wie de bewoners zijn en wat ze daadwerkelijk studeren. 

Vragenuurtje

Lars (24, Verpleegkunde) en Ymte (23, Geschiedenis) arriveren een paar minuten later dan Jente (20, Taalwetenschap) en Tessy (22, Taalwetenschap), die al zijn aangeschoven aan een van de tafeltjes in het Cultuurcafé. Enthousiast begroeten ze elkaar, blij om een gezicht te hebben bij de huizen én bij de bezoekers van hun eigen woningen. Ymte en Jente komen elkaar bekend voor. ‘Werk jij bij de kringloop?’ vraagt Ymte. ‘Volgens mij heb ik je er een keer zien lopen.’ Dat blijkt dan ook de plek te zijn waar ze allebei hun blouses het liefst vandaan halen. 

Lars en Ymte beginnen met hun vragen aan Jente en Tessy, die meteen vertellen dat de verhuisdozen het juiste signaal hadden afgegeven: ze wonen er nog maar een kleine maand. Lars begint over de kratten bier op het dakterras van Jente en Tessy. ‘Ja, die zijn van de buurman’, vertelt het koppel, dat overigens niet ontkent dat ze wel degelijk van een borrel houden. Ymte is het meest nieuwsgierig naar de studies van Jente en Tessy. ‘Iets schreeuwde sociale wetenschappen of letteren’, geeft ze toe. Dat vooroordeel blijkt te kloppen. Jente en Tessy volgen allebei de bachelor Taalwetenschappen.

Wanneer Lars en Ymte vragen wat Jente en Tessy van hun studio vonden, moet het laatste koppel wel wat opbiechten: ‘We waren vooral afgeleid door de kat.’ Het zwarte huisdiertje blijkt te luisteren naar de naam Bean. ‘We hadden nog wat knuffels opgeruimd voor jullie kwamen, maar dat bleek niet nodig te zijn’, vertellen Jente en Tessy. Ook vragen ze zich af of Lars en Ymte gezamenlijk één kledingkast hebben, maar dat blijkt niet zo te zijn. ‘Die grote witte kast is alleen van haar. Daarnaast staat een commode, daar zitten mijn kleren in’, vertelt Lars, en Ymte lacht schuldbewust. Ook vertellen Lars en Ymte dat ze een goede reden hadden om de was in de douche te verstoppen. Ze blijken hun wasmachine te delen met zes mensen, dus moeten ze nog wel eens op hun beurt wachten. 

Voor ze gaan willen de koppels ook nog van elkaar weten hoeveel huur ze betalen. De prijzen blijken niet gigantisch ver uit elkaar te liggen. Lars en Ymte betalen weliswaar iets minder, maar, zo zegt Ymte: ‘We krijgen er ook gratis schimmel op de muur bij.’ Met een tevreden glimlach zeggen ze elkaar gedag. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen