Home Artikelen Kamervragen: Floor en Lennard

In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon er achter de kamer schuilgaat? Deze editie: Floor en Lennard.

Floor op bezoek bij Lennard

Nadat Floor braaf volgens de regel haar schoenen heeft uitgetrokken, schuifelt ze over het zachte tapijt de studio binnen. Direct merkt ze de grote hoeveelheid kleur in het interieur op. ‘Dit moet wel iemand zijn die heel vrolijk is’, constateert ze. Floor loopt rechtdoor de kamer in en ziet een Mona Lisa aan de wand voor haar. Ook staat er een groot Disneyschilderij tegen de muur en een Romeins beeld bij het voeteneind van het bed. ‘Aan de vele kunstwerken te zien woont hier een kunstliefhebber’, stelt Floor enthousiast. Ze loopt verder en blijft hangen bij een open kast. Daar stuit ze op studieboeken, waaronder Art through the ages. Hieruit concludeert ze dat de bewoner een kunststudie doet. Vervolgens trekken de kleurrijke kledingstukken haar aandacht. Nadat ze shirts met opdrukken van Hard Rock Cafe en Disney haar zegen heeft gegeven, observeert ze de rest van de kast. ‘Ik zie een polaroidcamera, een aantal lp’s en Star Wars-items’, dat laatste past volgens Floor bij de zichtbare liefde voor Disney.

Nogmaals kijkt ze rond: ‘Die grote televisie in de vensterbank valt me nu pas op’, roept ze. De Playstation doet haar vermoeden dat de bewoner gamet in zijn vrije tijd. Dan verplaatst Floor haar blik naar de vensterbank ernaast. Het USA-lampje maakt dat ze zich voorzichtig afvraagt of de student uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse kentekenplaten aan de muur hadden haar namelijk ook dat idee gegeven. Aangekomen bij de keuken trekken de Airfryer, SodaStream en broodrooster Floors aandacht: ‘Dit ziet er behoorlijk luxe uit.’ Ze vermoedt dat hier een ouderejaars student woont omdat die volgens haar vaak investeren in dure keukenapparaten.

Om de tour af te sluiten stapt Floor nog even de badkamer in. Ze dacht dat het de kamer van een man was, maar de gebloemde zeephouder, lipgloss en skincare-producten onder de spiegel doen haar toch twijfelen. Ondanks Floors vermoeden dat de bewoner uit Amerika komt, verraden de Duitse doucheartikelen volgens haar dat het gaat om een student uit Duitsland. Na een laatste blik op de kamer trekt Floor haar conclusie: ‘Hier woont een mannelijke, internationale kunststudent, die houdt van Disney en gamen.

Lennard op bezoek bij Floor

Terwijl Lennard nog op adem komt van zijn fietstocht, opent hij de deur van de studentenkamer. Hij loopt door naar de aansluitende badkamer, waar hem direct iets opvalt. ‘Mijn god, hier woont sowieso een One Directionfan’, roept hij uit als hij de vele posters van de boyband op de glazen douchewand ziet hangen. Terug in de slaapkamer ziet hij een mondharmonica en een zwarte gitaar die erop wijzen dat de student niet alleen naar muziek luistert, maar zelf ook muzikaal is. ‘De gitaar wordt echter gebruikt als houder voor bucket hats, dus ik weet niet of hij echt wordt bespeeld’, twijfelt hij hardop.

Lennard neemt een pauze om de spullen in de slaapkamer te observeren en trekt de conclusie dat er een vrouw woont. ‘Ik zie namelijk sieraden, hoge hakken en een boek dat er feministisch uitziet’, stereotypeert hij. Wat hem daarnaast opvalt, is dat de kamer niet alleen een tv heeft, maar ook een projector. Daardoor vermoedt hij dat de bewoner een filmliefhebber is. Lennard loopt door naar de woonkamer. ‘Het is een ruime kamer en er is zelfs een tuin’, merkt hij dan op. De ruimte lijkt daardoor ideaal om feestjes in te houden. Hij denkt in ieder geval dat de student daar zelf niet vies van is: een fles Smirnoff Ice wordt als waterfles gebruikt en het keukenaanrecht is gedecoreerd met lege bierflesjes.

Vervolgens bekijkt Lennard peinzend het extra matras dat in de woonkamer op de grond ligt. Hardop probeert hij te verzinnen wie erop zou slapen: ‘Misschien is er iemand aan het couchsurfen of is er een bezoeker’, verzint hij. Hij komt er niet uit en laat het onderwerp verder rusten. Wanneer hij in de keuken een kastje opentrekt, denkt hij te weten wie de bewoners zijn: ‘Een mok met Mr. en een ander met Mrs. erop: hier woont dus een koppel.’ Ten slotte is er ook nog de vraag wat de bewoner studeert. Daar hoeft Lennard niet lang over na te denken. Hij had namelijk al eerder in het televisiekastje boeken met psychology in de titel gespot: een psychologiestudent dus.

Vragenuurtje

Tijd voor de confrontatie: hadden de studenten het bij het juiste eind of sloegen ze de plank compleet mis? Enthousiast stellen Floor (17, eerstejaars Psychologie) en Lennard (20, eerstejaars Arts & Culture Studies) zichzelf in het Engels aan elkaar voor, om vervolgens plaats te nemen aan tafel in het Cultuurcafé op de campus. Geïnteresseerd vraagt Floor waar Lennard vandaan komt, waarna haar voorspelling wordt bevestigd: ‘Ik kom uit Duitsland’, vertelt hij. Het ijs is al snel gebroken en Lennard vraagt opgetogen naar de boybandposters op het douche[1]raam: ‘Ben je een One Direction-fan?’ Waarop Floor lachend antwoordt dat de posters er slechts hangen voor de privacy. ‘De douche grenst met enkel een glazen wand aan de ruimte waar een huisgenoot slaapt, dus de posters leken ons een goede oplossing’, legt ze uit.

Hij vertelt dat zijn oma’s huis zijn inspiratiebron was voor het interieur.

Floor vertelt dat ze samen met haar huisgenoten heeft geprobeerd het huis zo leuk mogelijk aan te kleden, aangezien de meeste meubels niet van henzelf zijn. Ze huren het appartement namelijk voor een tijdje van Floors neef. Daardoor begint Lennard over de mokken met Mr. en Mrs. erop in het keukenkastje. ‘Ik dacht al: woont hier nou een koppel?’ zegt hij. Floor geeft aan dat dat een soort inside joke is met haar huisgenoot, waarmee ze samen in de kamer slaapt. Floor vraagt Lennard of hij al langer studeert, vanwege de luxe keukenapparaten. Lennard geeft aan eerst Amerikanistiek te hebben gestudeerd en dat hij nu in zijn eerste jaar van Arts & Culture Studies zit. Floor vertelt dat ze dat al had gedacht en dat ze zijn interesse in kunst terugzag in zijn kamer. Ze vraagt Lennard waar zijn liefde voor Disney vandaan komt, waarop hij antwoordt dat zijn ouders hem vroeger vaak meenamen naar Disneyland. Floor geeft toe dat ze het niet makkelijk vond om een beeld te schetsen van Lennard. ‘Je hebt geen specifieke stijl: ik zag sieraden, spullen uit de VS, kristallen. Het waren zoveel verschillende dingen.’ Toch sluiten ze volgens Lennard allemaal aan bij zijn interesses. Hij vertelt dat zijn oma’s huis de grootste inspiratiebron was voor zijn interieur. ‘Bij haar hangt altijd een warme en gezellige sfeer. Ik wilde dat mijn kamer ook zo zou voelen.’ Floor knikt instemmend: ‘Dat is ook zo, het is erg knus.’

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 4.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen