Home Artikelen Kamervragen: Isa en Saar

In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon er achter de kamer schuilgaat? Deze editie: Isa en Saar.

Isa op bezoek bij Saar

Wanneer de kamerdeur opengaat valt Isa’s oog meteen op de beschilderde muur achter het bed. Met verschillende tinten blauwe verf vult de muur zich met golvende stroken die eindigen bij een poster van de inspiratie achter het werk: Vincent van Gogh. ‘Wow, dit is sowieso zelf gedaan, dus hier woont vast een creatief persoon’, roept Isa enthousiast. Ze loopt een stukje verder de kamer binnen en kijkt een paar keer rond. Haar aandacht wordt getrokken door een klein kastje dat naast het bed staat. Hierop staat een rozenkwarts. Ze beweegt zich naar het kastje toe en laat haar ogen langzaam en aandachtig naar beneden glijden om de inhoud te bekijken. ‘Tarotkaarten? Oké, daar wil ik straks meer over weten’, zegt Isa nieuwsgierig.

Na ook de wierook en een boek over geneeskrachtige kruiden in het kastje te hebben gezien, concludeert ze dat de bewoner een spiritueel persoon is die hier zijn of haar stekje heeft. Kort daarna wordt Isa’s aandacht getrokken door de gigantische houten lamp die naast het kastje staat. ‘Wat een vette lamp, die zou ik zelf ook wel willen’, zegt ze uitgelaten. Een stapel met geschiedenisboeken op de grond zou volgens Isa de studie al kunnen prijsgeven, maar wanneer ze doorloopt en een boekenkast vol met filosofieboeken ziet, twijfelt ze toch: ‘Misschien wel Klassieke Talen, daar komen geschiedenis en filosofie meer samen.’

Isa loopt een stukje door en trekt de kledingkast open. Haar ogen scannen de inhoud van het ecologische wasmiddel op de bovenste plank tot de dikke truien onder in de kast. ‘De hoeveelheid kleding valt mij echt reuze mee in vergelijking met mijn eigen kast. Ook lijkt het vintage.’ In combinatie met het ecologische wasmiddel vermoedt Isa dat de kamerbewoner veel om de natuur geeft. Ze draait zich om en scant de kamer nog een laatste keer. De groene, gezonde en met naambordjes voorziene planten die boven het bed staan, geven Isa de indruk dat de bewoner een zorgzaam type is. ‘Misschien is het wel een introvert iemand, de kamer is namelijk erg knus. Misschien is het zelfs wel een beetje een huismus’, vraagt Isa zich voorzichtig af. Met de woorden creatief, verzorgend en natuurliefhebber, sluit Isa haar bezoek aan de kamer af.

Saar op bezoek bij Isa

Na een aantal trappen te hebben beklommen, opent Saar de kamerdeur. De poster van een van Saars favoriete films, The Nightmare Before Christmas, hangt boven het stalen bed en valt haar bij binnenkomst meteen op. ‘Ik denk nu al dat ik veel gemeen heb met deze persoon’, zegt Saar daarom stellig. Ze schuifelt langzaam de kamer door en belandt bij een televisie omringd met stapels Engelstalige dvd’s. ‘Wat leuk dat iemand dat in deze tijd nog heeft’, zegt Saar verbaasd. Na een aantal van de dvd’s goed bekeken te hebben, trekken de foto’s op de muur achter de tv haar aandacht. Het zijn analoge foto’s van Berlijn. In combinatie met de Engelstalige films denkt Saar dat het misschien gaat om een internationale student uit Duitsland.

Ze draait zich om en ziet dat achter in de kamer een deel van de verwarming is omgetoverd tot een religieus huisaltaar. Een groot Jezusbeeld, een aantal herdenkingskaarsen en wat kruisjes vullen de vensterbank bij het raam. ‘Zou deze persoon daadwerkelijk affiniteit hebben met religie of zijn het Jezusbeeld en de Mariakaarsen enkel als decoratie bedoeld?’, vraagt Saar zich af.

Saar draait zich om en ziet achter haar een mooie zwarte piano staat met een pakje sigaretten erop. Terwijl Saar hier naartoe loopt, ziet ze maar liefst drie gitaren die de piano gezelschap houden, waarvan er eentje onder de bank ligt. ‘De bewoner is dus zeker muzikaal. Misschien is de bewoner wel lid van een bandje’, denkt Saar hardop. Wanneer ze langzaam verder loopt, bekijkt ze de compleet met stickers beplakte koelkast. De Ismus-sticker geeft meteen de studie van de bewoonster weg: Politicologie. ‘Oké, dit K3-glas hier op de koelkast is wel echt veelzeggend’, grapt Saar. Waarschijnlijk toch geen international, concludeert ze en ze vervolgt haar zoektocht naar de identiteit van de bewoner. In de hoek van de kamer staat een kledingkast met een aantal boeken erop. Het zijn studieboeken en bevestigen Saars vermoeden dat de bewoner Politicologie studeert.

Het valt Saar op dat de persoon die de kamer bewoont veelzijdig is. Bierkratten, sigaretten en verstopte drankspelletjes geven haar het idee dat het hier gaat om een klassieke student. De vier paar Dr. Martens, muziekinstrumenten, stapels met dvd’s én een klok in de vorm van een filmklapper, doen Saar echter denken aan een alternatiever iemand.

Vragenuurtje

Tijd voor de confrontatie: hadden de studenten het bij het juiste eind of sloegen ze de plank compleet mis?

Saar en Isa ontmoeten elkaar in Isa’s kamer. ‘Ik zat best goed denk ik’, zegt Saar enthousiast als ze Isa begroet. ‘Politicologie toch?’ Isa bevestigt Saars vermoeden en vraagt wat Saar studeert. ‘Philosophy, Politics and Society’, antwoordt ze. ‘Oh wow, dat is wel anders dan ik dacht’, zegt Isa en ze vertelt Saar dat ze vanwege de stapel boeken dacht aan de studie Klassieke Talen. ‘Ik heb wel een jaar Klassieke Talen gestudeerd, maar dat vond ik niks. Het onderwerp vind ik nog steeds leuk, vandaar dat ik de boeken nog heb’, legt Saar uit.

‘Ik kan de toekomst van iedereen gaan voorspellen.’

Isa complimenteert haar met de indrukwekkende schildering op de muur, waarna Saar uitlegt dat het een spontaan idee was en dat ze die samen met een vriendin heeft gemaakt. Isa’s vermoeden dat ze introvert was, bleek niet helemaal correct, maar Saar begrijpt ze dat vermoedde. ‘Het is een balans tussen dat ik ervan hou om tijd voor mezelf hebben, maar daarentegen ook van een sociaal leven hou. Ik heb bijvoorbeeld ook een bestuursjaar gedaan’, licht ze toe. De houten lamp op haar kamer, waar Isa zo enthousiast over was, bleek handgemaakt te zijn en gered van de stort waar Saars stiefvader hem heen wilde brengen. Het pakje met tarotkaarten had ze ooit van een boekenbon gekocht, maar verder weinig aangeraakt. Saar was wel van plan om hier ooit nog wat mee te doen. ‘Dan kan ik de toekomst van iedereen gaan voorspellen’, zegt ze lachend.

Daarop aansluitend kaatst Saar de politicologiestudente de vraag terug over het religieuze altaar bij de vensterbank. Dit blijkt ook minder serieus te zijn dan het eruit ziet. Isa bevestigt Saars vermoeden dat het puur decoratief is: ‘Het Jezusbeeld heb ik samen met een vriend opgehaald via Marktplaats. Soms draai ik hem om, dan kunnen mensen van buiten zien dat Jezus naar ze kijkt’, grapt Isa. Ook vertelt Isa dat ze graag zingt en af en toe de instrumenten op haar kamer bespeelt. Ze is nog op zoek naar mensen waarmee ze haar passie kan delen en speelt momenteel nog niet in een bandje. Ze sluiten hun ontmoeting af door hun gezamenlijke interesse in Tim Burton, de regisseur van The Nightmare Before Christmas, met elkaar te delen.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 8.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen