Home Artikelen Klimaatactivisten roepen universiteiten op duurzaam te bankieren, ook RU klant van niet-duurzame bank

Klimaatactivisten roepen universiteiten op duurzaam te bankieren, ook RU klant van niet-duurzame bank

Studenten en wetenschappers roepen universiteiten en hogescholen op om duurzaam te bankieren. De onderwijsinstellingen moeten volgens hen kritisch kijken naar hun banken en verzekeraars en ze aanspreken op investeringskeuzes. Ook de Radboud Universiteit (RU) maakt gebruik van niet-duurzame banken. 

Deze week stuurde Scientists for Future NL samen met universitaire Young Academies en studentennetwerk Studenten voor Morgen een brief naar alle universiteiten en hogescholen in Nederland. In deze brief worden de onderwijsinstellingen opgeroepen om duurzaam te gaan bankieren. ‘Zeven jaar na het akkoord van Parijs blijken alle banken en verzekeraars waarmee academische instituten in Nederland werken nog steeds grote kredietverleners te zijn aan de fossiele brandstoffensector’, is te lezen in de brief. De schrijvers van de brief geven aan dat het hoger onderwijs een belangrijke leiderschapsrol moet vervullen in de transitie naar een duurzame samenleving. Ze bieden een aantal stappen die de onderwijsinstellingen kunnen nemen op het gebied van bankieren en verzekeren. 

Fossiele brandstofsector 

De schrijvers van de brief maken zich zorgen over de impact van de klimaatcrisis. ‘Volgens de wetenschappelijke consensus bestaat er een grote noodzaak voor een snelle en verregaande verduurzaming van de economie om de toekomst van de mensheid veilig te stellen’, schrijven ze. Ze benadrukken dat het belangrijk is om de mondiale opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden celsius, de doelstelling van het Parijsakkoord. In de brief staat dat financiële dienstverleners van hoger onderwijsinstellingen niet in lijn handelen met dit akkoord. Zo is te lezen dat in 2021 de ING 10,7 miljard dollar in de fossiele sector heeft geïnvesteerd, de Deutsche Bank 9,1 miljard dollar en de Rabobank 2,1 miljard dollar. Investeringen van verzekeraars zouden voor tweederde naar de fossiele brandstofsector gaan. 

Hoewel Nederlandse onderwijsinstellingen volgens de organisaties veel doen om hun bedrijfsvoering, onderwijs en onderzoek te verduurzamen, zijn ze nog wel klant bij dienstverleners die investeren in fossiele brandstof. ‘Financiering van fossiele brandstoffen hoort niet thuis in een duurzame wereld en past niet bij een instituut dat kennisontwikkeling en kennisimplementatie met betrekking tot de grote maatschappelijke uitdagingen als primair doel heeft’, schrijven de organisaties in de brief. Daarom stelden ze een aantal stappen voor die onderwijsinstellingen kunnen nemen om duurzamer te bankieren en verzekeren, zoals overstappen naar duurzame verzekeraars of een van de drie duurzame banken: de Triodos Bank, De Volksbank of Bunq. 

In een eerdere brief riepen Scientist for Future NL en alle universitaire Young Academies onderwijsinstellingen op om het pensioenfonds ABP te verzoeken zich terug te trekken uit de fossiele brandstofsector. Verschillende onderwijsinstellingen hebben destijds hier naar gehandeld waardoor ABP dit verzoek heeft ingewilligd. 

Radboud Universiteit 

Ook de RU werkt met banken die investeren in de fossiele brandstoffensector. Op haar website geeft de universiteit aan dat het overstappen naar een bank die niet in de fossiele industrie investeert op dit moment niet mogelijk is. Er is te lezen dat dit niet kan vanwege de ratingeisen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘De komende jaren toetst de universiteit periodiek de ratingeisen, om zo mogelijk meer liquiditeiten onder te brengen bij een bank die niet in de fossiele industrie investeert’, staat op de website. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen