Home Artikelen Steunbetuiging aan Nijmeegse krakers: ‘Mensen worden tot kraken gedwongen’

Steunbetuiging aan Nijmeegse krakers: ‘Mensen worden tot kraken gedwongen’

Afgelopen week probeerde het collectief onder de naam Nijmeegs Jantien het pand van voormalig café Extase tweemaal te kraken. De politie heeft beide keren het gebouw in het centrum van Nijmegen ontruimd. Op maandag werd bij het pand steun betuigd aan de krakers.

Vorige week donderdag begon de kraakactie van het collectief Nijmeegs Jantien. Ze kraakte het pand, in handen van biermerk Grolsch, op de Grotestraat en hingen spandoeken aan de voorgevel met de teksten ‘Jantien tegen woningnood’ en ‘geen mens is illegaal’. Op zaterdag heeft de politie het pand ontruimd. De volgende dag deed het collectief een nieuwe poging tot het kraken van het pand. Deze actie werd op maandag tijdens een steunbetuiging aan de krakers opnieuw door de politie stopgezet. 

Steunbetuiging

Op maandag riep het collectief op om steun te komen betuigen aan de krakers bij het pand. ‘We hopen dat de politie minder snel ingrijpt als ze zien dat er veel steun is’, zegt Gekko*, betrokkene bij de kraakactie. De steunbetuiging vond om drie uur ‘s middags plaats en werd kort van tevoren aangekondigd. Een aantal mensen gaf gehoor aan de oproep en verzamelde zich voor het leegstaande café. ‘Kraken is inderdaad illegaal, maar mensen worden daartoe gedwongen’, zegt steunbetuiger Noah. ‘Er is jaren bewust beleid gevoerd dat heeft geleid tot de wooncrisis waar we nu in zitten’, vervolgt hij. ‘Dat beleid is niet illegaal, maar is het niet moreel verwerpelijk?’ Ook steunbetuiger Stijn noemt dit en voegt daar aan toe: ‘Het is goed dat deze mensen het voortouw nemen. Het kan niet dat een bierbedrijf een pand claimt en het leeg laat staan omdat dat goedkoper is.’

Woningnood

Het collectief liet in een Instagrambericht weten een diverse groep te zijn met mensen die allemaal zijn geraakt door de woningnood. Ze wilden in dit leegstaande pand gaan wonen en er faciliteiten inbouwen zoals een weggeefwinkel, reparatiecafé en een volkskeuken. Dit kan echter vooralsnog niet worden gerealiseerd omdat de kraakactie door de politie is stopgezet. Dit is volgens Nijmeegs Jantien een illegale ontruiming geweest omdat het collectief huisvrede zou hebben gehad en niet op heterdaad zou zijn betrapt. 

*In dit artikel is gebruik gemaakt van een zelfgekozen gefingeerde naam.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen