Het collectief Nijmeegs Jantien heeft gister opnieuw een pand gekraakt in het centrum van Nijmegen. Dit keer ging het om een pand van vastgoedmagnaat Ton Hendriks in de Molenstraat. De politie heeft het pand op de Molenstraat 53 ontruimd en heeft niemand gearresteerd.
Gistermiddag riep Nijmeegs Jantien via sociale media op om naar het gekraakte pand te komen in de Molenstraat. De politie was ook aanwezig en maakte die middag een einde aan de kraakactie. De krakers zijn weggestuurd en niemand is opgepakt. Volgens het collectief is er sprake van huisvredebreuk. De kraak begon namelijk vrijdagavond. Dit probeerden ze aan de politie te bewijzen met behulp van screenshots van Twitterberichten met data erbij waaruit duidelijk moest worden dat ze vanaf vrijdagavond in het pand zaten. ‘Dat was blijkbaar niet genoeg en nu is het weer ontruimd’, zegt Zwam, onderdeel van Nijmeegs Jantien.
De kraakactie vond plaats in het pand van voormalig lampenwinkel Kersten-Janssen Verlichting die vier jaar geleden definitief zijn deuren sloot. Het pand werd destijds opgekocht door Ton Hendriks die hier appartementen in zou realiseren.
Politie
De politie kreeg maandagmiddag na drie uur een melding van de kraakactie in de Molenstraat. ‘Ze hebben de sleutel van de rechtmatige eigenaar gekregen en zijn toen naar binnen gegaan’, vertelt Sven Strijbosch, woordvoerder van politie Oost-Nederland. Daar trof de politie vier krakers aan van Nijmeegs Jantien. Volgens Strijbosch vertoonden de krakers medewerking en hebben ze het pand verlaten. Niemand werd gearresteerd en dat is volgens Zwam een teken dat de politie weet dat de ontruiming onrechtmatig is. ‘De politie zou arresteren als ze hard kunnen maken dat ze naar binnen mogen’, zegt hij. ‘Nu komt er geen rechtszaak en kunnen we geen gelijk krijgen. Het is heel smerig.’ Volgens Strijbosch wordt wel vaker niemand aangehouden bij incidenten die geen gevaar vormen voor andere mensen.
Volgens Zwam kan het collectief enkel een klacht indienen bij de politie. ‘Dat kost geld en als wij gelijk krijgen mogen we niet terug naar binnen’, vertelt Zwam. Het collectief heeft al klachten bij de politie ingediend na de beëindiging van de kraakactie in oktober vorig jaar in het pand van voormalige café Extase. ‘Ik weet niet wat daar mee is gebeurd’, zegt Zwam. ‘Binnenkort hebben we in ieder geval een evaluatie over de kraak in de Molenstraat en dan bedenken we hoe we verder gaan.’
Wooncrisis
Het collectief laat weten te bestaan uit mensen die allemaal zijn geraakt door de woningnood. ‘Een aantal mensen van ons collectief zijn op dit moment dakloos’, vertelt Zwam. Ze hebben het pand gekraakt om woongelegenheid te creëren. ‘Er is veel leegstand en dan heb je een huisjesmelker als Ton Hendriks die zo’n pand opkopen en het vervolgens leeg laten staan’, zegt hij. Het collectief beschuldigt Hendriks ervan het pand bewust leeg te laten staan totdat de prijs omhoog gaat en het pand met winst kan worden verkocht. ‘Dat vinden we niet van deze tijd’, stelt Zwam. Jantien heeft niet expres een pand van Hendriks gekraakt. ‘Je ontkomt er gewoon niet aan als je een pand in Nijmegen wil kraken’, zegt het lid van Nijmeegs Jantien.
In het pand kunnen ruim twintig mensen wonen en het collectief was naast wonen ook van plan om een hulpcentrum in het pand op te zetten voor mensen die moeilijk rondkomen. Ze wilden hier bijvoorbeeld een soepkeuken organiseren en een plek bieden waar daklozen kunnen komen om de was te doen of te koken.
In dit artikel is gebruikt gemaakt van een zelfgekozen gefingeerde naam.