Home Artikelen LSVb kondigt Renteprotest aan: ‘Renteverhoging? Dikke doei!’

LSVb kondigt Renteprotest aan: ‘Renteverhoging? Dikke doei!’

door Maan Heijthuijsen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept studenten op om in verzet te komen tegen de stijgende rente op studieleningen. Volgens de vakbond is dit de zoveelste aanval op studenten, die door het leenstelsel vastgebonden werden aan een lening waar nu ook nog eens een vervijfdubbelde rente over gaat gelden. Het protest zal plaatsvinden op woensdag 25 oktober om 14:00 voor de Tweede Kamer in Den Haag.

Het kwijtschelden van studieschuld, 0% rente op leningen en een structureel hogere basisbeurs: dat is waar de LSVb voor pleit in zijn aankondiging van het protest op Instagram. In het bericht roept de vakbond studenten op om de renteverhoging te weigeren en op 25 oktober in Den Haag te komen protesteren voor betere compensatie, recht voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. 

Onhoudbare situatie

Volgens de LSVb wordt de financiële druk op studenten ondraaglijk. Naast de basisbeurs, waarvan een groot aantal studenten ook nog eens uitgesloten wordt, die volgend jaar lager zal zijn en de nieuw aangekondigde renteverhoging stijgen namelijk ook de huren en het collegegeld razendsnel. Wie deel is van de pechgeneratie of al forse schulden heeft, krijgt het alleen maar zwaarder te verduren. De gemiddelde oud-student mag namelijk tussen de €5.000 en €10.000 gaan betalen aan rente in de toekomst. De situatie wordt volgens de vakbond onhoudbaar. 

Ook moedigt de LSVb de politiek aan om de meningen van studenten zwaarder te laten tellen. Op 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen al plaats, maar nog niet alle politieke partijen hebben een vast financieel plan voor studenten opgesteld. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen verklaart: ‘Het is verkiezingstijd, en partijen moeten nu echt laten zien wat hun antwoord is op de zorgen van studenten. De kosten aan alle kanten stijgen zonder dat er een structurele oplossing wordt geboden.’ Met de naderende verkiezingen in november roept de vakbond alle deelnemende partijen op om verantwoording af te leggen over de financiële situatie van studenten.

De LSVb is al eerder in actie gekomen tegen het leenstelsel, gebrek aan passende compensatie en eerdere renteverhogingen, onder andere met de #Nietmijnschuld-campagne. Ook richtte de vakbond samen met zeven andere jongerenorganisaties Het Nieuwe Geluid op, dat vorige maand een jongerenverkiezingsmanifest publiceerde. Met dit manifest willen de organisaties nog meer aandacht voor politieke kwesties die jongeren aangaan, zoals stijgende huur en het klimaatprobleem.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen