Van 14 tot en met 18 maart is de aftrap van het culturele programma Instant Loneliness dat LUX in samenwerking met onder andere de Radboud Universiteit (RU) organiseert. Met podcasts, workshops en gespreksavonden willen de organisatoren het thema eenzaamheid met een brede groep Nijmegenaren bespreken. Voor de RU is dit onderdeel van een bredere intentie om gevoelens via cultuur bespreekbaar te maken.
Beeld: afbeelding programma Instant Loneliness.
Het programma van LUX werd geïnitieerd door muziektheatergezelschap Berlin, dat Instant Loneliness in november met een voorstelling afsluit. In de aankomende week wordt het programma afgetrapt met onder andere een podcast, waarin Nijmegenaren via voicememo’s met elkaar praten over eenzaamheid. Ilse Schaminee, programmamaker bij LUX, legt uit: ‘We wilden mensen in deze tijd op een andere manier in verbinding met elkaar stellen dan Zoom, dus riepen we ze op om iets in te sturen.’ Martijn Stevens, die als cultuurcoördinator aan de RU betrokken is bij onder andere de podcast, beaamt: ‘Door verhalen met elkaar te maken, willen we mensen laten merken dat ze niet alleen zijn.’ Dit proberen de organisatoren verder te faciliteren via onder meer een online workshop Spoken Word en een gesprek over eenzaamheid in de tijd van sociale media.
Juist vanwege het belang van zulk onderling gesprek wilde LUX een unieke invulling geven aan het programma waarmee het thema zo breed mogelijk wordt besproken. ‘In plaats van het programma alleen bij LUX neer te zetten, waar alleen LUX-publiek op af komt, wilden we het meer bij verschillende groepen in de stad inbedden’, legt Schaminee uit. Die bredere aanpak is terug te zien in de samenwerking met verschillende partners uit de stad, zoals Cultuur op de Campus, de RU en welzijnsorganisaties. Schaminee: ‘We vinden het belangrijk om iets te organiseren samen met vertegenwoordigers van de doelgroep, zodat we goed kunnen inspelen op de behoeften van mensen om wie het gaat.’
Breder traject RU
Ook de RU ziet dus het belang in van het bespreken van emotionele thema’s, zoals eenzaamheid. Cultuur is hierbij een geschikt middel, zo vindt Stevens: ‘Wij willen als universiteit cultuur verbinden aan onze kerntaken onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact.’ Dit idee komt voort uit een beleidsvisie van het college van bestuur uit 2019, waarin werd gesteld dat cultuur kan bijdragen aan het welzijn en de ontplooiing van medewerkers en studenten. Stevens stelt dat de academische context namelijk niet altijd volstaat om dat de bewerkstelligen: ‘Aan de universiteit werk je met je hoofd en in het academische debat draait het altijd om rationele argumenten’, legt hij uit. De emotie kan daardoor volgens hem nog weleens naar de achtergrond verdwijnen aan de RU. ‘Bij gevoelige thema’s als eenzaamheid kunnen de kunsten daarom helpen om met elkaar in gesprek te gaan’, zo stelt de cultuurcoördinator.
De samenwerking met LUX voor Instant Loneliness is hier een van de eerste uitkomsten van. ‘Het is ook een soort pilot’, legt Stevens uit. ‘We willen na dit project verder kijken hoe we dit soort gevoelige thema’s via cultuur kunnen bespreken.’
Het is nog tot 14 maart mogelijk om een bijdrage te leveren aan de podcast over eenzaamheid. Van korte voicememo tot uitgebreid gesprek: kijk hier wat de mogelijkheden voor inbreng zijn.