Vandaag werd tijdens de Universitaire Gemeenschappelijke Vergadering (UGV) door het College van Bestuur (CvB) en medezeggenschap uitgebreid teruggeblikt op het campusgeweld van afgelopen woensdag 7 mei. De vergadering eindigde met een gezamenlijk statement van de Universitaire Studentenraad (USR) over de vertrouwensschade die het huidige CvB bij de raad heeft veroorzaakt.
Rector magnificus José Sanders opende namens het CvB de vergadering met een inleidend statement. ‘Voor geweld tegen medewerkers is geen plek op deze campus. En ook niet tegen alle anderen. We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om hierin stappen te zetten’, zei ze. Ze benadrukte dat geweld op de campus iets is wat het CvB ‘absoluut niet wil’. Ze gaf aan dat de gebeurtenissen hen ‘heel zwaar op de maag liggen’.
Verscheidene leden van de Ondernemingsraad (OR) en de Universitaire Studentenraad (USR) kregen na herhaaldelijk aandringen geen antwoord op de vraag of het CvB het politiegeweld veroordeelt. Ook kwam er geen excuses vanuit het CvB. Voorzitter van het bestuur Alexandra van Huffelen stelde ‘dat zij niet wist waarvoor het CvB haar excuses zou moeten aanbieden’.
De politie werd ingeschakeld nadat beveiligers in het Berchmanianum melding maakten van een fysieke confrontatie met demonstranten, zo benadrukte het college. Het geweld dat daarna door de politie is toegepast op de demonstranten werd omschreven door Van Huffelen als ‘ernstig en verschrikkelijk’, maar lag volgens haar ‘buiten de macht van het Universiteitsbestuur’. Van Huffelen vervolgde: ‘Wij hebben geen invloed op hoeveel politiebusjes er vervolgens komen, ook niet op het feit dat er een politiehond wordt meegenomen.’
Naast dit alles vond een felle discussie plaats over het feit dat Van Huffelen wegliep tijdens het gesprek met een van de demonstranten die gezichtsbedekkende kleding had opgedaan. Voor Van Huffelen was dat genoeg reden om het gesprek te staken, waarna de demonstranten besloten het Berchmanianum te betreden. Leden van de ondernemingsraad (OR) en USR waren zeer kritisch op deze houding van de bestuurder. ‘Het was al duidelijk met wie u sprak. Wat is er dan precies gebeurd wat genoeg reden was om het gesprek af te breken?’ vroeg een lid van de OR zich af. Van Huffelen hield op dit punt echter voet bij stuk. Daarin werd ze gesteund door medebestuurder Sanders, die haar houding ‘voorstelbaar’ noemde.
Als laatste nam Louise Stevens, fractievoorzitter van AKKU het woord. Ze las een statement voor dat de USR gezamenlijk had opgesteld. De inhoud daarvan riep weinig vragen op. Het vertrouwen van de USR in het CvB ‘staat op zijn zachtst gezegd hevig onder druk’. De medezeggenschap leek gelaten onder de houding van het CvB, toen de vergadering een half uur na de geplande eindtijd gesloten werd.
Statement voorgelezen door Louise Stevens in de UGV
Al meer dan een jaar is de campus een onveilige plek voor studenten en medewerkers, vooral diegene die demonstreren. Dit komt onder andere door excessief politiegeweld en de criminalisering van demonstranten met toenemende polarisatie als gevolg. Het college van bestuur neemt geen verantwoordelijkheid voor dit onveilige klimaat, lijkt niet bereid te zijn hun handelen te veranderen, en wil (zoals nu weer blijkt) geen excuses aanbieden aan slachtoffers. Ook erkennen ze de zorgen en machteloosheid van de mensen op campus niet. Daarbij lijkt het college niet te kunnen beloven nooit meer politie-inzet zoals we op zeven mei hebben gezien, toe te laten. Wij hebben meermaals voor onze eigen ogen gezien dat het college de zorgplicht tegenover haar studenten en medewerkers niet kan naleven. Vanuit de academische gemeenschap zijn hierover ook meerdere keren zorgen geuit. Zo hebben Studentenvakbond AKKU, de ANS en Staff4Palestine het college al op verschillende manieren verzocht op te stappen. Als studentenraad willen wij hierbij het signaal afgeven dat ons vertrouwen in het college op z’n zachtst gezegd hevig onder druk staat.