Home Artikelen Miljoenennota baart LSVb en ISO zorgen

Miljoenennota baart LSVb en ISO zorgen

Met de Miljoenennota die afgelopen dinsdag met Prinsjesdag werd gepresenteerd vissen studenten achter het net. Volgens verschillende studentenbelangenorganisaties zouden de studenten zijn vergeten. ‘Dit stelt enorm teleur.’

Afgelopen dinsdag werden de begrotingsplannen van het kabinet bekendgemaakt die ons land het aankomende jaar zouden moeten verbeteren. Naast beleid met betrekking tot het klimaat, ‘brede’ welvaart en Oekraïne lagen de begrotingen voor hoger onderwijs en de koopkracht van studenten ook klaar. Teleurstellend, vinden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Hoewel er veel maatregelen tegen armoede op de lijst stonden, profiteren studenten hier maar weinig van. Zo ligt de energietoeslag voor uitwonende studenten op een ‘karige’ 400 euro, heeft de verhoging van de huurtoeslag geen effect op de meeste studenten en wordt de pas ingevoerde inflatiecompensatie bovenop de basisbeurs teruggedraaid, waardoor studenten volgend jaar €164 minder per maand ontvangen.

Gemiste kansen

In de Miljoenennota staan de beleidsplannen voor het aankomende jaar, zo ook voor studenten. Helaas blijken deze tegen te vallen. De huurtoeslag gaat omhoog, maar deze verhoging is slechts voor personen ouder van 23 jaar en met een eigen voordeur en toilet, een eis waar maar weinig studenten aan voldoen. Bovendien is de energietoeslag die studenten kunnen ontvangen volgens de vakbond veel te weinig en amper genoeg om van rond te komen. Dit zou ertoe leiden dat veel studenten gedwongen langer thuis blijven wonen, omdat ze de hoge kosten van het wonen simpelweg niet kunnen betalen. Daarbij wordt de koopkrachtmaatregel die eerder was ingezet niet doorgevoerd, waarmee de basisbeurs komt te verlagen tot €274,90 voor uitwonende studenten, terwijl de prijzen om hen heen wel blijven stijgen. Tenslotte gaat ook de financiëring van universiteiten omlaag, waardoor het hoger onderwijs per student minder geld overhoudt door een schrapping van €52 miljoen. Ook stijgt het jaarlijkse collegegeld in 2024 met zo’n €220 ten opzichte van 2023.

Eerder lieten de LSVb en ISO weten samen met andere studentenbelangenorganisaties een manifest te hebben opgesteld waarin ze opriepen voor meer inspraak van jongeren en studenten in de politiek. Ook na de troonrede geeft de LSVb aan zich hier nog steeds voor te willen inzetten. ‘Wij staan klaar’, geeft LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen aan. ‘Gewoon studenten aan de formatietafel. Zo bouwen we vertrouwen op.’ Aankomende maandag overhandigen de organisaties onder de naam Het Jonge Geluid het manifest aan lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden.

Van onderwijs naar fossiele subsidie

Er lijkt een Kamermeerderheid te zijn voor een motie van de VVD die het kabinet oproept om de geplande accijnsverhoging op benzine terug te draaien. Hiermee gaat €1,2 miljard gemoeid, die voor een aanzienlijk deel uit het Nationaal Groeifonds komt, dat bedoeld is voor onder andere investeringen in onderwijs en onderzoek.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen