Home Artikelen Minder gluten, meer moeite

Je zit in De Refter je tijd uit te zitten tot het volgende college of gewoon om even te ontspannen. Je moet toch wat eten, dus ondanks je flink vermagerde basisbeursbudget besluit je iets lekkers te halen. Iemand met een glutenallergie heeft het niet makkelijk, want op veel plekken zijn geen glutenvrije opties te verkrijgen. Hoe zit dat in onze eigen Refter? ANS neemt de menukaart van de Refter nogmaals onder de loep en vroeg Refter-teamleider Nick Hartendorf wat de mogelijkheden zijn voor glutenvrij eten.

In principe kun je voor je hele dagmenu terecht in de Refter: van een kopje soep of een broodje in de middag tot verschillende dineropties in de avond. Voor wie glutenvrij wil eten biedt de Refter een yoghurtoptie aan. Daarnaast zijn er glutenvrije broodjes met bijvoorbeeld voorverpakte kaas, jam of een gekookt eitje. Ook kun je zelf een salade samenstellen. Als je naast glutenvrij ook vegetarisch of vegan wil eten, is daar mogelijkheid toe. Zelfs voor iets lekkers tussendoor is er een verscheidenheid aan glutenvrije snacks te halen, zoals smoothies, brownies, muffins of magdalena’s. Voor het ontbijt en de lunch zit je dus gebakken als glutenvrije eter.

Wat betreft avondeten is het wel meer op een houtje bijten voor de glutenvrij-etende student: bij de pizzabakker in de Refter is glutenvrij eten uitgesloten, volgens Hartendorf wegens het ‘risico op kruisbesmetting met producten die niet glutenvrij zijn’. Hetzelfde geldt voor de burgers en frietjes bij Angus No. 5. In de Craft verschilt het aanbod per dag, dus ook je opties als je glutenvrij wil eten. De allergenen worden aangegeven op het scherm. Je kunt wel altijd rekenen op een speciaal door de kok bereide glutenvrije pasta. Zo gaat het met de meeste glutenvrije opties: op aanvraag is er veel mogelijk. Toch is het aanbod aan maaltijden aanzienlijk minder groot als je glutenvrij moet eten. Wél komen er vanaf januari glutenvrije sauzen bij Deli Tiger, dus helemaal stil staat De Refter niet.

Vraag en aanbod

Volgens Nick Hartendorf worden er maximaal 2 glutenvrije broodjes per dag verkocht. Er is dus niet zo’n grote vraag naar glutenvrije producten. Dat neemt niet weg dat er maar weinig opties zijn voor glutenvrije eters. Je bent echt wel een keer uitgekeken op de luxe-belegde doch dure broodjes en speciaal bereide glutenvrije pasta. Bovendien smeren de meeste mensen hun glutenvrije boterhammen misschien wel zelf, omdat ze niet weten van de opties in de Refter. Het is begrijpelijk dat er niet zo heel veel opties zijn als er weinig van wordt verkocht. Alhoewel het flink nadelig is om dan een breed assortiment glutenvrije producten aan te bieden, kan de beperkte vraag dus ook juist komen door het geringe aanbod. Het kan ook anders: als de enige tosti in de Refter toevallig ook glutenvrij is, zouden meer mensen die glutenvrije tosti eten, omdat ze gewoon zin hebben in een tosti. Er hoeven niet per se meer alternatieven te zijn, als je al bestaande opties glutenvrij aan zou bieden. 

Er is zeker veel mogelijk, met overleg. Maar dat moet je dan net weten. De oplossing zit hem dan misschien niet in het aanbieden van een breder assortiment, maar in een duidelijkere communicatie vanuit De Refter over het bestaan van de glutenvrije opties. Misschien zijn er wel meer mogelijkheden, als gluteneters daarvoor openstaan. En voor glutenvrije eters is het fijn om gehoord te worden in hun wensen, of op zijn minst te weten dat er meer opties zijn dan er op het eerste oog lijken te zijn. Er is veel mogelijk met communicatie vanuit de student, maar er zou nog veel meer mogelijk zijn met communicatie vanuit De Refter.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen