Home Artikelen Ministers willen geen vaccinatie- of sneltestbewijs aan universiteiten

Ministers willen geen vaccinatie- of sneltestbewijs aan universiteiten

door Delphine Broasca

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft gezegd dat een negatieve testuitslag in principe geen voorwaarde moet zijn voor het volgen van fysiek onderwijs. Ook Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, acht dit onwaarschijnlijk. Hiermee staan ze tegenover het idee dat Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit (RU), vorige week deelde.


Van Krieken opperde in zijn bestuurscolumn om in het nieuwe academische jaar enkel studenten en medewerkers die een vaccinatie- of negatief sneltestbewijs kunnen tonen toegang te geven tot de campus. In de online bijeenkomst Lucht je hart, over de impact van corona in het hoger onderwijs, liet minister van Engelshoven deze week echter weten: ‘We willen niet dat een negatieve test een voorwaarde is voor het volgen van onderwijs.’ Haar woordvoerder verklaart: ‘Onderwijs is namelijk iets waar iedereen recht op heeft.’ De minister vertelde dat zelftesten, die studenten thuis kunnen afnemen en waarmee zij zelf kunnen zien of zij naar de universiteit kunnen of niet, een mogelijke oplossing zouden zijn. Hoewel Van Engelshoven tijdens de bijeenkomst vertelde dat online onderwijs volgens de wet voldoende is om aan te bieden aan studenten die zich niet willen laten vaccineren of laten sneltesten, is dit dus niet wat de regering lijkt willen.

Ver genoeg

Ook Hugo de Jonge stelde namelijk in het programma Goedemorgen Nederland dat hij vindt dat dit geen toegangsbewijzen moeten worden voor de universiteit. Hij zei daar bovendien dat in september vaccinatiebewijzen of negatieve sneltesten waarschijnlijk niet meer aan de orde hoeven te zijn. De Jonge verwacht immers dat we dan al ver genoeg zijn met vaccineren.

In de column waarin Van Krieken zijn idee bekendmaakte, liet hij weten dat hij in dat geval wel wil dat er een alternatief komt voor mensen die zich niet wil laten vaccineren of testen. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, zei daarnaast al tegenover De Gelderlander dat er voldoende draagvlak zou moeten zijn onder studenten en medewerkers alvorens Van Kriekens idee zou worden uitgewerkt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen