Home Opinie & AchtergrondAchtergrond Naar Berlijn of Bonaire: hoe kom je als winnaar uit de bus tijdens je studiereis?

Naar Berlijn of Bonaire: hoe kom je als winnaar uit de bus tijdens je studiereis?

Relax jij tijdens je studiereis op een Caribisch strand of loop je rond in een druilerige Oostblokhoofdstad? Niet alle wegen leiden naar Rome, want je faculteitskeuze bepaalt in grote mate je eindbestemming. Wat zit er achter de grote verschillen tussen de reisbestemmingen van de studieverenigingen?

De start van het collegejaar luidt een nieuw hoofdstuk in voor veel aanstaande studenten. De studiekeuze is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op eindeloze bezoekjes aan open dagen en op eventuele carrièrekansen. Iets waar veel studenten waarschijnlijk weinig bij stilstaan is tot welke faculteit hun gekozen studie behoort. Stiekem heeft dit overkoepelende orgaan een voorspellende waarde voor de mogelijkheden van de verenigingen en hun commissies. Waar studieverenigingen van de ene faculteit het geld op de planken hebben liggen, bedelen anderen om subsidie. Zo belandden de leden van de studievereniging van Fiscaal recht dit jaar in Bonaire, terwijl de studenten van Behavioural Science onderweg waren naar Berlijn. Duurzaamheid, sponsorgewilligheid en de hoogte van de ledenbijdrage leiden samen tot de meest ideale en mooiste bestemming. Of soms slechts tot de meest haalbare optie.

Illustratie: Talon Appeldoorn

SLIM beleid

De eerste stap voor het plannen van een studiereis is voor nagenoeg alle reiscommissies het aanvragen van subsidie bij de universiteit. De koepelvereniging SamenwerkingsOverleg Faculteitsverenigingen (SOFv) verstrekt de subsidies voor groepsstudiereizen. Het is aan het SOFv om alle aanvragen te controleren, studentencontact te faciliteren en commissies te adviseren. Student Life and International Mobility (SLIM) is de onderliggende universiteitsafdeling die voor het SOFv onder andere de kosten dekt en het beleid opstelt. ‘Wij zijn toch net wat toegankelijker dan SLIM, het is makkelijker voor studenten om af te stappen op andere studenten’, stelt SOFv’s penningmeester Spence van Asperdt. Hiervoor is het SOFv in leven geroepen en sinds 2018 behandelen zij ook de groepsreissubsidies. 

Het beleid van SLIM en SOFv verplicht studieverenigingen om studiegerelateerde activiteiten te organiseren tijdens de reis. Dit zijn bijvoorbeeld colleges aan een universiteit, of een bezoekje aan een wetenschappelijke instelling. Deze verplichte activiteiten maakten dat de spiksplinternieuwe reiscommissie van de master Behavioural Science, Maizena, dit jaar naar Berlijn vertrok. Commissielid Jeanine Fraanje vertelt: ‘We moesten ook studiegerelateerde activiteiten aan een groter onderzoeksinstituut doen, waardoor het aantal bestemmingen werd beperkt.’ De welbekende feestmogelijkheden in Berlijn werden natuurlijk ook meegenomen in deze keuze.

Groene subsidies voor gierige studenten

Reissubsidie wordt sinds kort niet alleen gebaseerd op de hoeveelheid studenten die meegaat, maar ook op de reiswijze. ‘Deze subsidie is gebaseerd op een vast bedrag per persoon, gefocust op duurzaamheid’, licht Van Asperdt toe. ‘Het SLIM wilde iets wat studieverenigingen motiveert om duurzamer te reizen’. Dit komt voort uit de ambitie van de Radboud Universiteit om milieubewuster te reizen. Is de reis per vliegtuig? Dan levert dit 50 euro op per student die meegaat. Per bus, trein of boot? Dan is er een vergoeding van 150 euro per student. Voor universitaire werknemers geldt er opvallend genoeg een veel strenger beleid, waarin vliegreizen naar steden die binnen zeven uur te bereiken zijn met duurzaam vervoer not done zijn. Het SLIM gaf aan dat het subsidieverschil indirect wel zorgt voor een naleving van deze zeven-uursregel door de verenigingen. Zij kiezen namelijk onbewust automatisch voor bestemmingen binnen die zeven uur, omdat het met de subsidie simpelweg de meest rendabele optie is.

De duurzame bedoelingen van de universiteit worden voornamelijk realiteit omdat de verenigingen de kosten willen drukken. Voor armere studieverenigingen is de keuze voor duurzaam vervoer sneller gemaakt, vanwege het significante subsidieverschil tussen duurzame en niet-duurzame reizen. De keuze voor duurzaamheid is daarmee vooral een pragmatische. ‘Je bent natuurlijk student, dus als het goedkoper kan, dan graag’, zegt Fraanje. Daar voegt ze in één adem aan toe: ‘Maar we zijn allemaal wel een beetje woke, dus als we niet hoeven te vliegen gaan we niet vliegen.’ Van Asperdt beaamt dit: ‘Nijmegen is natuurlijk lekker links, en mede daardoor hangt er een klimaatbewuste sfeer.’ Toch onthoudt de lagere subsidie de reiscommissie van Fiscaal recht, Fiscale studievereniging In Fiscalibus (F.S.V. In Fiscalibus), niet van hun jaarlijkse vliegreis. Bestuurslid intern Marisa Janssen stond open voor een gesprek over de uitzonderlijke situatie van de rechtenverenigingen en vertelt: ‘Die stimulans is voor ons gewoon net niet groot genoeg.’

Sponsorwelvaart 

Waar sommige verenigingen zwemmen in het geld van sponsoren, zijn anderen afhankelijk van subsidiëring. Dit verschil creëert een kloof tussen de budgetten van verenigingen. Binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid was er geld voor Rio de Janeiro en Seoul, terwijl de Faculteit der Letteren meerdere verenigingen telt die naar Wenen of München vertrokken. Mycelium is een van de sponsorarme reiscommissies, zij organiseerde dit jaar een busreis naar Bratislava. Sterre Evers, lid van de reiscommissie van de Communicatiewetenschappen master, licht het karige budget toe: ‘Bij ons moet de financiering helemaal vanuit de subsidie komen, en vanuit de leden zelf.’ De vuistregel: activiteiten en etentjes simpel doch origineel houden, voor een aantrekkelijk bedrag. 

Hoe anders is het wanneer sponsoren aan je voeten liggen? Je hoeft het Grotius maar binnen te lopen en je wordt omringd door pracht en praal. De rechtenfaculteit hoeft niet elk dubbeltje om te draaien, en het blijkt dat het er bij de reiscommissie niet anders aan toegaat. Bij F.S.V. In Fiscalibus lijkt er financiële voorspoed te heersen, gezien hun eerdere reizen naar New York, Dublin, Jordanië en Bangkok. De grote inkomstenbron: juristenkantoren die in ruil voor contact en naamsbekendheid onder studenten de vereniging financieren. ‘De vereniging en alle activiteiten die we organiseren draaien met het geld van onze partners’, vertelt Janssen. Ze beschrijft het werkveld van juristen als een plek waar veel geld in omgaat. Geld zat dus om studenten te financieren: ‘We zijn zeer gewild’, stelt voorzitter Jerry Valkenburg. Zo zitten ze er warmpjes bij. In vrij letterlijke zin, aangezien veel stoelen in Grotius worden gesponsord. Dat dit niet voor elke studievereniging is weggelegd, erkent Janssen zelf ook: Dit is niet normaal, dat je financiële plaatje er zo anders uitziet vergeleken met andere verenigingen’. Toch worden er ook zorgen geuit, aangezien hun financiering marktafhankelijk is. Voor nu, en de nabije toekomst, lijkt deze zorg echter buitensporig.

Bier goed al goed?
Het keuzeproces dat leidt tot de bestemming verschilt van vereniging tot vereniging. Mycelium overweegt naast de reiskosten en -tijd ook levenskosten, waarbij de prijs van een biertje als maatstaf wordt genomen. Evers noemt het oosten van Europa daarom een logische keuze, en daarin is ze niet de enige. Vijf van de zeven verenigingen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen vertrokken naar dit deel van het continent. 

Ondanks de schappelijke Oost-Europese bierprijs kiest F.S.V. In Fiscalibus elk jaar voor een reis naar een verre bestemming, buiten Europa. De macht der traditie lijkt aan de touwtjes te trekken bij de rechtenvereniging, een verklaring voor de jaarlijkse keuze voor het vliegtuig kost aanzienlijk moeite. ‘Als we binnen Europa op reis gaan, weet ik niet hoe de leden daarnaar zouden kijken’, overpeinst Janssen. Gezien de reizen van de afgelopen jaren verwachten de leden inmiddels een bijzondere bestemming. Later wordt er aanvullend aangevoerd dat veel van hun sponsoren en mogelijke werkgevers kantoren hebben buiten Europa, wat interessant kan zijn voor haar leden. Ook was er dit jaar voor Bonaire een extra potje geld beschikbaar vanwege het vijftienjarig bestaan van de vereniging. 

In tegenstelling tot verenigingen die graag een groot geheim maken van de reisbestemming, gedijt Maizena bij samenwerking en openheid met hun leden. ‘We zijn wel écht een kleine vereniging, hierdoor hadden we de mogelijkheid om vragenrondes en besprekingen te organiseren om de verwachtingen te peilen’, aldus Fraanje. Daarmee maakte ze de eigen bijdrage bespreekbaar onder haar leden.

Ome DUO springt bij

Ondanks een overvloed aan sponsoring wordt er toch een fikse eigen bijdrage gevraagd. Rechtenstudenten houden waarschijnlijk hun handje op bij DUO, terwijl minderbedeelde verenigingen als Maizena en Mycelium respectievelijk rond de 120 en 450 euro vroegen voor hun reis. Aan de Faculteit der Rechten gaat het er anders aan toe, waarbij een student tussen de 500 en 800 euro moest betalen. Leden van het F.S.V. In Fiscalibus legden dit jaar 550 euro neer voor de totale reis. Dit was exclusief de subsidie van het SOFv, vanwege een te late aanvraag door de reiscommissie. ‘Ik heb van sommige mensen gehoord dat de prijs niet meer had moeten zijn’, bedenkt Janssen zich. Ze probeert de eigen bijdrage wel in een breder verband te plaatsen. Het is namelijk mogelijk om in termijnen te betalen en door inflatie is alles gewoonweg duurder geworden. Dat er sprake is van een sociale bubbel, blijkt uit haar beeld van de prijzen van andere verenigingen: ‘Ik denk dan ook wel: goh, dat is een flink bedrag dat je vraagt.’ Bij andere reiscommissies wordt er echter heel anders met de kapitaalkracht van leden omgesprongen. Voor Maizena is een betaalbare reis juist topprioriteit: ‘We proberen zeker de algemene prijs laag te houden, omdat we weten dat dit een grote rol speelt in of mensen wel of niet meewillen’, zo vertelt Fraanje. 

Het Bindend Studiereisadvies

De reizen van de studieverenigingen aan de Radboud Universiteit zijn bijna net zo divers als de studenten zelf. Waar de een kan dromen van tropische bestemmingen moeten andere verenigingen creatiever omspringen met hun beperkte budget. Het beleid van het SOFv en de universiteitsafdeling SLIM om duurzaamheid te stimuleren, lijkt vanwege geldnood heel effectief. Hoewel dit bijdraagt aan de duurzame ambities van onze universiteit, laat de casus van F.S.V. In Fiscalibus zien dat voor sommige verenigingen de financiële prikkel van honderd euro per student niet opweegt tegen de aantrekkingskracht van verre, mooie bestemmingen. Terwijl de financiële drempels en de duurzaamheidseisen voor enige beperkingen zorgen, weten studenten gelukkig als geen ander hoe je interessante en betaalbare reizen kunt organiseren.

De eindeloze reisopties worden gelimiteerd door veel factoren, waarin de keuzes voor bestemmingen over het algemeen herkenbaar zijn binnen de faculteiten. Zijn er twijfels opgekomen over je studie- of zelfs faculteitskeuze? De zelftest biedt uitkomst. Want de dynamiek binnen deze studieverenigingen toont aan dat de echte reis niet alleen de bestemming is, maar vooral de weg ernaartoe.De eindeloze reisopties worden gelimiteerd door veel factoren, waarin de keuzes voor bestemmingen over het algemeen herkenbaar zijn binnen de faculteiten. Zijn er twijfels opgekomen over je studie- of zelfs faculteitskeuze? De zelftest biedt uitkomst. Want de dynamiek binnen deze studieverenigingen toont aan dat de echte reis niet alleen de bestemming is, maar vooral de weg ernaartoe.

Illustraties: Stella Aelmans en Donna Roukens

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen