Home Artikelen Nietsvermoedende Nederlanders: Afgebrand in het waterland

Nietsvermoedende Nederlanders: Afgebrand in het waterland

We vinden het heel normaal om een Tikkie te sturen voor vijf euro of met veertien graden zomerkleding uit de kast te trekken, maar is dat wel zo gewoon? Sophia van Engelshoven, die als tweedejaars student Culturele Antropologie het sociaal-culturele gedrag van samenlevingen bestudeert, onderzoekt wat het Nederlandse volk kenmerkt en of zij nietsvermoedend een ‘echte’ Nederlander is.

In Amerika is het programma The Voice weer begonnen. Vol goede moed dook ik het internet op om het talent te aanschouwen en de kritische coaches in actie te zien. Ik bleef echter teleurgesteld achter, onder andere doordat de deelnemers mijn eigen gebrek aan zangkunsten onderstreepten. Daarnaast leek het geven van inhoudelijke kritiek de coaches van The Voice onbekend. Zelfs al draaide niemand om, werd het talent naar huis gestuurd met een grote hoeveelheid complimenten op zak. Het contrast met The Voice of Holland is erg groot. Daar word je namelijk gegarandeerd naar huis gestuurd met een aantal verbeterpunten en, mocht coach Anouk aanwezig zijn, staat er wellicht nog een hete afbrandsessie op je te wachten. Zou het dan toch kloppen dat Nederlanders direct en misschien zelfs bot zijn? 

Als je gaat letten op die potentiële directheid dan is er geen ontkomen meer aan. Tijdens mijn fietstocht naar de campus stuitte ik op een van de vele interacties waar de directe Nederlander naar voren komt. Tijdens mijn gevecht tegen de wind werd ik aangetikt door een meisje dat mij met een zeer serieuze blik vertelde dat ik een ladder in mijn panty had. Ze bedoelde het vast goed, maar met gebrek aan een nieuwe panty op zak had ik er helemaal niks aan. Het deed mij denken aan een moment op de middelbare school in de tijd dat mijn beste vriendin het dragen van kapotte panty’s tof vond. Mijn muziekdocent vond dit fenomeen zo frappant dat ze het noodzakelijk achtte het klassikale kattengejank te onderbreken en mijn beste vriendin te vertellen hoe knap ze het vond dat zij die kapotte panty’s überhaupt aankreeg. Kapotte panty’s lijken daarmee in ieder geval een trigger voor de Nederlandse directheid. 

Niet iedereen beschouwt directheid even positief.

Veel Nederlanders hebben dus snel de neiging om hun mening eruit te gooien. Daar hebben we het mooie label ‘directheid’ opgeplakt en zo klinkt het toch een stuk positiever. Niet iedereen beschouwt dit echter als even positief. Zo blijkt dat het voor problemen zorgt in internationale samenwerking. Nederlanders hebben de neiging zich te focussen op datgene dat nog niet goed is en kaarten dit met liefde aan. Voor mensen uit andere landen, die zich vooral focussen op wat goed is of kritiekpuntjes inpakken met complimenten, komt de Nederlandse aanpak vrij bot over. Ik vind de directheid daarentegen wel fijn, mits ik er iets aan heb. De muziekdocent had bijvoorbeeld haar directheid beter kunnen gebruiken om ons tips te geven hoe we beter konden zingen. Daar zouden de coaches bij The Voice in Amerika ook nog wat van kunnen leren.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen