Komende zaterdag vindt de elfde editie van de Nijmeegse Kunstnacht plaats. Op 25 locaties zijn optredens te zien van ruim zestig organisaties. Dit jaar organiseert een nieuwe partij het evenement en dat gaat gepaard met een nieuwe huisstijl, andere publieksbenadering en een grotere toegankelijkheid.
Stichting Kunstvat stopt na tien jaar met de organisatie van de Nijmeegse Kunstnacht. Het stokje is doorgegeven aan Stichting Hubert en ACBN Evenementenbureau, die het evenement in een nieuw jasje steken. Zo is er een nieuwe huisstijl en is de naam veranderd van ‘Nijmeegse Kunstnacht’ naar ‘Kunstnacht’. ‘Dat laat voor ons ruimte over om het evenement in de toekomst buiten Nijmegen te gaan profileren’, vertelt Jop Teeuwissen, oprichter van Stichting Hubert. De komende jaren gaat de organisatie proberen om het evenement regionaler te maken met partijen buiten Nijmegen en door te groeien naar Arnhem.
Daarnaast wil de nieuwe organisatie de Kunstnacht toegankelijker maken door in de openbare ruimte optredens te organiseren. ‘Zo proberen we mensen te stimuleren om volgend jaar wel kaartjes te kopen en daarnaast kunnen mensen die geen kaartje kunnen betalen zo toch nog wat kunst en cultuur proeven’, vertelt Teeuwissen. Naast een grotere toegankelijkheid proberen de organisatoren het programma ook beter aan te sluiten bij het publiek. Voor vier verschillende doelgroepen is daarom een route samengesteld met optredens die bij de groep zouden aansluiten.
Veranderingen
De nieuwe organisatie wil de veranderingen komende jaren doorvoeren en begint dit jaar met de eerste stappen. Zo wordt de Kunstnacht toegankelijker gemaakt door zaterdag vanaf vier uur ‘s middags tot twaalf uur ‘s avonds een gratis programma te organiseren in het Kronenburgerpark. Daar zullen verschillende optredens te zien zijn van muziek tot aan theater. Teeuwissen verwacht een opkomst van ongeveer duizend mensen in het park.
Om te zorgen dat het programma beter aansluit bij het publiek wordt dit jaar gewerkt met een nieuwe publieksbenadering. ‘We hebben gekeken naar de publieksgroepen van de Kunstnacht en die hebben we onderverdeeld in vier hoofddoelgroepen’, vertelt Teeuwissen. ‘Voor die groepen hebben we het programma verdeeld in vier routes met onderdelen die het best bij die doelgroep passen’, zegt hij. ‘Zo is er voor jongeren een route met minder moeilijke kunstvormen en meer experimentele dingen’, aldus de oprichter.
De nieuwe organisatie achter de Kunstnacht gaat een aantal dingen doen om het evenement regionaler te maken. ‘Dat was al een ambitie van de vorige organisatie, maar wij gaan proberen om dat proces te versnellen’, vertelt Teeuwissen. ‘Dat gaan we doen door grote partijen buiten Nijmegen direct te benaderen’, zegt hij. Zo is dit jaar Introdans uit Arnhem toegevoegd als nieuwe partij bij de Kunstnacht. ‘Daarnaast gaan we ook nieuwe makers uit de regio boeken en niet alleen Nijmeegse makers.’
Overname
Stichting Kunstvat stopt met de organisatie om een nieuw pad in te slaan. ‘Ze vonden het wel zonde als het zou stoppen en hebben verschillende partijen gevraagd of zij de organisatie willen overnemen’, vertelt Teeuwissen. ‘Het leek Stichting Hubert een mooi project binnen de doelstellingen van de stichting’, zegt hij. ‘Wij willen cultuur namelijk toegankelijker maken voor een breed publiek en kunst in de vorm van festivals organiseren. Daarnaast kunnen wij als groeiende organisatie zo onze groeiambities waarmaken.’
Om half zeven is de officiële opening van de Kunstnacht en vanaf zeven uur start het programma. Bezoekers kunnen een van de samengestelde routes volgen of hun eigen route samenstellen met voorstellingen van onder meer De Basis, ArtEZ Muziektheater en Go Short. Het evenement wordt afgesloten met het Nachtfeest in De Vereeniging.
Bekijk het programma van de Kunstnacht hier.
Stichting Hubert
Stichting Hubert is een culturele broedplaats op tijdelijke locatie Hazenkamp in Nijmegen. De stichting heeft als doel om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. De stichting biedt regionale en opkomende makers een podium om zichzelf aan het publiek te laten zien. Daarnaast heeft de stichting ook een café waar mensen iets kunnen drinken terwijl ze blootgesteld worden aan kunst in de vorm van optredens en tentoonstellingen of installaties of beschilderingen op het terrein.
ACBN Evenementenbureau Nijmegen
ACBN Evenementenbureau Nijmegen is een niet-commerciële en onafhankelijke projectorganisatie. Ze willen Nijmegen op de kaart zetten en zijn onder andere de organisatie die meer dan vijftig jaar de Vierdaagsefeesten in Nijmegen organiseren. De organisatie werkt voor de overheid en commerciële partijen en willen met hun projecten maatschappelijk impact creëren.