Home Artikelen Nieuwe SSH&-studio’s in het Winkelsteeggebied

Nieuwe SSH&-studio’s in het Winkelsteeggebied

Om een steentje bij te dragen aan het oplossen van de woningnood worden er in het Winkelsteeggebied door vier woningcorporaties woningen gebouwd. SSH& is een van de corporaties die meewerkt aan dit project, genaamd NDW21, en zal hier tachtig studio’s bouwen voor studenten.

In het gebied aan de Nieuwe Dukenburgseweg worden vijfhonderd woningen gebouwd voor onder andere studenten, jonge starters en spoedzoekers. Tim Cools, beleidsmedewerker Wonen bij SSH& vertelt dat tachtig van deze woningen aan studenten zullen worden verhuurd: ‘Het gaat hierbij om studio’s van ongeveer twintig vierkante meter per stuk.’ Deze studio’s worden verhuurd onder de zogenaamde kwaliteitskortingsgrens. Cools legt uit dit de grens is tot welk bedrag jongeren onder de leeftijd van 23 huurtoeslag kunnen aanvragen. Het gaat volgens hem dus om goed betaalbare studio’s. De beleidsmedewerker verwacht dat deze studentenwoningen er vanaf studiejaar 2023-2024 zullen staan.

Student zoekt studio

In het Winkelsteeggebied zullen zeven tijdelijke woongebouwen komen te staan. ‘Over het proces van een nieuwbouwlocatie kan wel een aantal jaren heen gaan. Met tijdelijke woningen is het mogelijk om een aantal procedures te verkorten’, geeft Cools als reden voor het project. In een tijd van woningnood is het belangrijk om op korte termijn woningen neer te kunnen zetten. ‘Bovendien draagt een nieuwe buurt bij aan de ontwikkeling van het gehele Winkelsteeggebied, waar de komende jaren bijna vierduizend woningen moeten komen’, voegt hij toe.

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk voor welke studenten de studio’s zijn bedoeld. ‘SSH& heeft normaal gesproken een doorstroombeleid: huidige huurders kunnen van een studentenkamer doorstromen naar een zelfstandige woning’, stelt Cools. Aangezien het in dit project gaat om kleine studio’s, verwacht hij dat ze misschien worden opengesteld voor alle woningzoekenden. ‘Daar moeten we in dit project nog een standpunt in bepalen’, legt hij uit.

Ontmoetingsruimten

‘We willen een gebied creëren dat studenten zal trekken’, stelt Cools. Ondanks dat het Winkelsteeggebied tussen bedrijven in ligt, is het namelijk toch een centrale locatie. Zo ligt het dicht in de buurt van station Goffert. Daarnaast staat de interactie tussen de verschillende doelgroepen centraal. Er wordt daarom bij de uitwerking van de plannen gedacht aan het toevoegen van verschillende voorzieningen voor een levendige plek: ‘Daarbij kun je denken aan ontmoetingsruimten, horeca, kleine werkplekken en ateliers’, omschrijft Cools.

Hoewel SSH& zich inzet om met samen met de andere partijen het woongebied aantrekkelijk te maken, kan het voor studenten een drempel zijn om ergens te gaan wonen waar nog geen andere studenten verblijven. Er liggen volgens de beleidsmedewerker echter wel al meerdere studentencomplexen in de buurt, zoals Heidepark, Boeckstaetehof en Vossenveld. Daarnaast komen ook in de gebouwen van de andere samenwerkende corporaties kleinere wooneenheden: ‘Ik verwacht daarom dat er ook in deze complexen veel jonge mensen komen wonen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen