Home Artikelen Nieuwe USR-partij de Knokpartij vecht voor universitaire democratie

Nieuwe USR-partij de Knokpartij vecht voor universitaire democratie

Een derde partij heeft zich opgeworpen voor de aankomende verkiezingen van de Universitaire Studentenraad (USR). Nieuwkomer de Knokpartij heeft haar bestaan gistermiddag bekendgemaakt. Ze wil de structuur van de huidige medezeggenschap omvormen tot een systeem waarin studenten meer te zeggen hebben. 

Het landschap van de Nijmeegse studentenpolitiek heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. De aankomende USR-verkiezingen beloofden nog geen twee weken geleden magertjes te worden met slechts één verkiesbare partij die bovendien vooralsnog een onvolledige kandidatenlijst heeft. Het vooruitzicht van de verkiezingen is een stuk rooskleuriger nu inmiddels twee nieuwe partijen bekend hebben gemaakt de strijd aan te gaan voor zetels. Naast V.O.S. heeft ook nieuwkomer Knokpartij haar bestaan kenbaar gemaakt. Deze nieuwe partij zet zich in voor alle studenten van de Radboud Universiteit (RU) door te strijden voor democratie, transparantie en een verantwoordelijk College van Bestuur (CvB). 

Democratie, transparantie en verantwoordelijkheid

De kernwaarden van de Knokpartij zijn democratie, transparantie en verantwoordelijkheid. ‘Het initiatief voor de partij komt van studenten die ontevreden zijn over de niet-democratische structuur van medezeggenschap’, vertelt Kayleigh Hofstede, medeoprichter van de partij. ‘De USR heeft wel inspraak en kan initiatieven indienen, maar daar hoeft het CvB niks mee te doen behalve dan reageren. Een initiatief kan pas worden omgezet in beleid nadat het in stemming is gebracht door het CvB en daar kan het bestuur zelf een beslissing in maken’, legt Hofstede uit. ‘Dit betekent niet dat er nooit naar studenten en medewerkers wordt geluisterd, maar het probleem is dat het in principe niet hoeft’, benadrukt Tom Steenblok*, medeoprichter van de partij. ‘Wij zien graag meer zeggenschap voor studenten’, vertelt hij. ‘De andere partijen knokken ook voor meer democratie en inspraak maar wat ons betreft moet het sneller’, voegt Hofstede toe. 

Transparantie is volgens de partij belangrijk in die democratie. ‘Als de medezeggenschap meer te zeggen heeft, is het belangrijk om te weten waar ruimte is voor nieuwe initiatieven’, stelt Steenblok. ‘Daarvoor heb je inzicht nodig in het budget en hoe het geld door de universiteit wordt besteed.’ Die transparantie is volgens de partij ook belangrijk om het CvB te kunnen controleren, onder meer zodat het CvB niet zomaar initiatieven van tafel kan vegen door te zeggen dat er geen ruimte voor is in het budget van de RU. Daarnaast pleit de partij voor meer transparantie in beslissingen van het CvB en beleid. ‘Iedereen moet binnen een paar klikken kunnen zien waar ze mee bezig zijn zodat we daar ook meer zeggenschap in kunnen hebben.’

Tot slot pleit de partij ervoor dat het CvB zich meer inzet voor dingen die studenten aangaan. ‘Het CvB doet nu te weinig aan problemen waar studenten mee kampen, zoals huisvesting of menstruatiearmoede. We willen dat het bestuur de verantwoordelijkheid neemt als dit soort problemen heersen onder studenten’, vertelt Hofstede. 

Studentenbelangen 

De partij zal zich naar eigen zeggen inzetten voor de belangen van de algemene studentenpopulatie. ‘Meer zeggenschap is in het voordeel van iedereen. Elke student heeft dingen die ze verbeterd willen zien worden en die verbeteringen maken we mogelijk met een democratische structuur van de medezeggenschap’, stelt Steenblok. De structuur waar de partij voor pleit is volgens de partij ook belangrijk voor andere partijen om de belangen van specifieke groepen beter te behartigen, doordat er meer met initiatieven moet worden gedaan. 

Toekomst

De oprichters van de partij geven aan genoeg ideeën te hebben over de kernwaarden en het bewerkstelligen van de democratische structuur, maar nog niet te weten wat de concrete invulling ervan wordt in het partijprogramma. ‘We gaan in ieder geval sterke oppositie voeren en er zal hard voor moeten worden geknokt, maar daarvoor heten we ook de Knokpartij’, zegt Hofstede stellig. De partij is nu bezig met het formuleren van het programma en het opstellen van een kandidatenlijst, waarna de campagne zal volgen. De oprichters hopen een volledige lijst in te kunnen dienen en zoveel mogelijk zetels te behalen in de USR. Zodoende hopen ze de veranderingen te kunnen brengen die de USR volgens de partij nodig heeft. 

De Knokpartij is officieel gezien geen partij, omdat er geen statuten zijn. Of het in de toekomst een partij gaat worden, weten de initiatiefnemers nog niet. ‘Als we zetels behalen in de USR gaan we waarschijnlijk statuten maken. Dat kost veel geld, dus we wachten eerst de uitkomst af’, aldus Steenblok. 

*Tom Steenblok is redacteur van ANS. De oprichting van de partij is op persoonlijke titel. 

1 Reactie

Freek 22 april 2023 - 05:16

Precies wat de medezeggeschap nodig had, een links populist!

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen