Home Artikelen Nieuwe USR-partij voor masterstudenten: Masterlyck

Nieuwe USR-partij voor masterstudenten: Masterlyck

Bij de volgende medezeggenschapsverkiezingen op de Radboud Universiteit (RU) mengt zich naast asap en AKKUraatd nog een derde partij in de verkiezingsstrijd. Masterlyck richt zich op de problemen van masterstudenten.

Naast de bestaande partijen asap en AKKUraatd kunnen studenten komende medezeggenschapsverkiezingen ook op Masterlyck stemmen. José Mendes, nummer twee op de lijst, legt uit dat de partij zich richt op masterstudenten: ‘Bij de andere partijen gaat het vaak meer over het studentenleven, veranderen van studie en studievertraging. In de master zijn andere dingen belangrijk.’ Masterlyck wil aandacht besteden aan de specifieke problemen waar masterstudenten tegenaan lopen.

Speerpunten

Hoewel er nog geen partijprogramma is, heeft Mendes wel al een paar ideeën. ‘We zien bijvoorbeeld dat masterstudenten meer behoefte hebben aan een rustige studieplek’, vertelt hij. ‘We hopen op een locatie in de UB waar je als masterstudent terecht kan, om in rust literatuur te lezen.’ Voor bachelorstudenten is dit volgens hem minder van belang.

Een ander speerpunt van Masterlyck is de begeleiding van studenten richting de arbeidsmarkt. Zo hoort Mendes regelmatig van medestudenten dat zij worden lastiggevallen door recruiters. ‘Je leert hier heel weinig mee omgaan op de RU en dat vinden wij erg zonde’, stelt de nummer twee. Recruiters zijn uiteraard niet op alle faculteiten een probleem. Zo hebben letterenstudenten bijvoorbeeld eerder behoefte aan begeleiding in het vinden van een baan en met de concurrentie die ze tijdens het solliciteren ervaren: ‘Het is belangrijk dat de universiteit hier maatwerk in gaan bieden.’ Mendes wil dat de RU per opleiding vraagt wat er voor hun studenten nodig is om later succesvol te zijn op de arbeidsmarkt of in het onderzoek.

Alleen masterstudenten?

Mendes denkt dat Masterlyck een nieuwe doelgroep zal aanspreken: ‘De opkomst onder masterstudenten is normaal gesproken niet hoog, omdat zij zich minder aangesproken voelen tot medezeggenschap.’ Hij hoort echter dat deze studenten vaak wel heel betrokken zijn bij de universiteit. Dit zijn de studenten die Masterlyck hoopt te bereiken. Dat betekent echter niet dat de partij geen bachelorstudenten kan aanspreken: ‘Bachelorstudenten gaan uiteindelijk ook een master doen.’

Ook de studenten op de lijst allemaal zijn bezig met hun master. Opvallend is dat zij allemaal een bètastudie volgen. Mendes heeft hier wel een verklaring voor: ‘Studenten binnen een eenjarige master hebben meestal geen tijd voor medezeggenschap. Wij volgen allemaal een meerjarige master, die komen op de bètafaculteit veel vaker voor.’ De partijleden gaan wel met studenten van andere faculteiten in gesprek en hopen dat deze studenten hen ook zelf benaderen om een beeld te vormen van de problemen onder alle masterstudenten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen