Home Artikelen Nieuwjaarsbijeenkomst RU: ‘Als we om willen gaan met vrijheden is luisteren cruciaal’

Nieuwjaarsbijeenkomst RU: ‘Als we om willen gaan met vrijheden is luisteren cruciaal’

door Delphine Broasca

Vanmorgen om elf uur vond de online nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit (RU) plaats. Vanuit de aula kon men een livestream volgen waarop het College van Bestuur (CvB) was te zien. Onder andere door de Hermesdorfprijzen uit te reiken en de jaarplannen kort te vertellen werd zo het nieuwe jaar ingeluid.

In de online bijeenkomst keek het CvB zowel terug als vooruit. Er werd niet alleen in een toespraak teruggeblikt, ook werden foto’s getoond. ‘Beelden kunnen soms meer zeggen dan woorden’, aldus Daniël Wigboldus, voorzitter van het CvB. Er werden bijvoorbeeld beelden getoond van online ticketuren bij het Radboud Sportcentrum, sneeuw op de campus, het nieuwe Maria Montessorigebouw en een college in De Vereeniging. 

Prijzen

Na deze terugblik reikte Han van Krieken, rector magnificus, de Hermesdorfprijzen uit. ‘Deze prijs is voor wetenschappelijk onderzoek dat in de media aandacht heeft gekregen, maar waar ook moed voor was om in de media overeind te blijven’, legde Van Krieken uit. Deze prijzen gingen naar het Centrum voor Migratierecht en Marlies van Eck, die allebei pleiten voor een menselijke maat. Het Centrum voor Migratierecht doet dit met het oog op vreemdelingenrecht en Van Eck rondom algoritmes ingezet door de overheid. Via een videoverbinding sprak Van Krieken met de winnaars over hun onderzoek

Daarnaast kondigde Van Krieken aan dat er bij de opening van het academisch jaar voor het eerst een Radboud team science award zal worden uitgereikt. De prijs is voor een groep wetenschappers die gezamenlijk onderzoek doen. ‘Het gaat niet alleen maar om de publicatie, maar ook om de samenwerking’, verduidelijkte de rector magnificus. 

Een nieuw lid

Ook het nieuwste lid van het CvB stelde zich vanochtend voor. ‘Wat vind ik het leuk om hier te mogen starten en ik kijk er naar uit om iedereen komend jaar te ontmoeten’, begon Agnes Muskens haar verhaal. Ze vertelde dat zij zich zal focussen op de bedrijfsvoering en financiën van de RU. ‘Ik hoop hiermee verder te kunnen bouwen aan het sterke fundament van de universiteit om te zorgen voor gezond onderzoek en onderwijs’, zei Muskens. 

Goed blijven luisteren

Tot slot blikte Wigboldus vooruit aan de hand van een aantal thema’s. De voorzitter stond lang stil bij vrijheden. Wetenschappelijke, maatschappelijk en persoonlijke vrijheid ziet hij graag terug in 2022. ‘Als we om willen gaan met deze vrijheden is luisteren cruciaal’, stelde Wigboldus. ‘Het leidt soms tot onbegrip wanneer een ander je iets vertelt dat je niet wilt horen. We leven echter met elkaar samen en zullen daarom ook naar elkaar moeten luisteren’, legde hij uit. 

Ook ging Wigboldus in op thema’s die extra aandacht krijgen in het jaarplan voor 2022, waarin de strategie significant impact wordt toegelicht. Een van de thema’s in het jaarplan is welzijn en werkdruk. Wigboldus kondigde aan de de RU haar reserves zal gebruiken om veel nieuwe medewerkers aan te stellen. Andere thema’s die aan bod kwamen, waren bijvoorbeeld diversiteit, veiligheid en duurzaamheid. De voorzitter sloot af met de mededeling dat we ook goed naar elkaar moeten luisteren als het gaat over deze onderwerpen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen