Home Artikelen Nijmeegse hotspots: van bekende restaurants tot de toiletten van het Huygensgebouw

Nijmeegse hotspots: van bekende restaurants tot de toiletten van het Huygensgebouw

Of je nu net nieuw bent in Nijmegen, dankzij corona nog weinig leuke plekken hebt leren kennen of allang in Nijmegen studeert: een aantal nieuwe hotspots ontdekken kan nooit kwaad. ANS vroeg studenten waar ze het liefst lunchen, dineren, uitgaan of gewoon lekker rondhangen.

De 43 respondenten werden in een enquête naar een aantal dingen gevraagd: hun favoriete koffie- of lunchplek, favoriete restaurant, uitgaansgelegenheid en andere hotspots. 62 procent van de ondervraagden was vrouw, 36 procent man en de overige 2 procent deed geen uitspraak over geslacht. Hoewel de studenten veel diverse antwoorden gaven, kwamen er uit de enquête een paar overduidelijk favoriete plekken naar voren.

Lekker lunchen

Met 17 procent werd Fresca, gelegen in het centrum van Nijmegen, het vaakst genoemd als goede plek om neer te strijken voor een lunch. Zo noemen verschillende ondervraagden: ‘Ze hebben er veel vegetarische en veganistische opties, er is lekkere koffie en hangt er een fijne sfeer.’ Ook wordt er in de enquête geprezen dat ze veel rekeningen houden met allergieën.

Voor mensen met allergieën zorgt een andere favoriet misschien voor jeuk. Kattencafé Balthazar (14 procent) is namelijk populair. De reden die hiervoor wordt genoemd, is kort maar krachtig: de katten natuurlijk. Het kattencafé deelt haar tweede plek met De Blonde Pater. ‘Dit is een goede uitvalsbasis om mensen te bekijken, ze serveren er een goede clubsandwich en de overheerlijke taartjes zijn zeker ook favoriet’, schrijft een respondent. De gedeelde derde plaats is voor Tati en CoffeeLab (beide 10 procent). ‘Tati is klein en schattig en heeft veel vegan opties’, noemt een van de ondervraagden. Bij CoffeeLab kun je terecht voor een kop goede koffie en het is dicht bij het station. ‘Dat is handig voor het afspreken met vrienden die buiten Nijmegen wonen’, schijft een respondent.  

Nijmeegse vegetariërs en veganisten

Mocht er na de lunch ruimte over zijn in je maag en op je bankrekening, zijn er nog vele restaurants in Nijmegen te bezoeken. De twee favorieten uit de enquête zijn CALI en Café de Plak (beide 8 procent). Wat ook bij de lunchplekken een vaak genoemde reden is, is ook de voornaamste reden waarom veel studenten enthousiast zijn over CALI: er zijn veel vegetarische en veganistische opties.

Café de Plak wordt geroemd om hun specialiteit kaasgehakt, zoals een van de ondervraagden zegt: ‘Dat is echt fantastisch.’ Veganisten, wanhoop niet. Het kaasgehakt is tegenwoordig ook in een vegan versie te krijgen.

Met allemaal net een stem minder dan CALI en Café de Plak volgen er nog drie restaurants. Dit zijn De Dromaai, De Waagh en opnieuw Tati. ‘In De Dromaai krijg je goed eten voor weinig geld en het is er altijd gezellig’, stelt een ondervraagde. Voor een gezellige sfeer en een mooi restaurant is De Waagh een fijne plek om te dineren, vinden respondenten. ‘Je krijgt er ook goed eten voor een goede prijs’.

Van de kaart

Na al deze menu’s te hebben bestudeerd of verorberd, willen studenten ook wel een keer van de kaart. Momenteel is het uitgaansleven weer even een fenomeen uit het verleden, maar waar kun je normaal gesproken terecht voor een leuke avond? Volgens de 19 procent van de ondervraagden is Café De Fuik daar een uitstekende plek voor. ‘Er hangt een echte studentensfeer en wordt goede muziek gedraaid’, stelt een van de deelnemers aan de enquête. TweeKeerBellen (TKB) is met 15 procent ook erg populair. ‘Er is niks beter dan een metertje tikken bij TKB’, aldus een van de ondervraagden.

Met allemaal 11 procent staan het Bascafé, BAR 2 en Café Wunderkammer samen op de derde plek. ‘Bascafé is een echt studentencafé, waar ik altijd bekenden tegenkom’, schrijft een van de ondervraagden. BAR 2 is volgens een respondent altijd open en gezellig. Voor de gezelligheid kun je ook naar Café Wunderkammer. ‘Het is ook een fijne plek voor studenten die niet zo van uitgaan houden’, schrijft een van de ondervraagden.

Andere favorieten

Ten slotte hebben de ondervraagden hun eigen favoriete hotspot onthuld. Het zal geen verrassing zijn dat het Waalstrand vaak werd genoemd, net als de aangrenzende Ooijpolder en De Kaaij. Samen vormen zij 21 procent van de antwoorden. Er staan echter ook minder bekende plekken tussen. Zo noemt iemand een Tibetaanse winkel aan de Lange Hezelstraat: ‘Het er rustig is en de eigenaar trakteert zijn klanten soms op concerten met zijn klankschalen.’

Voor een fijne wandelroute is het ‘bruggenrondje’ volgens twee respondenten een aanrader. Deze wandeling begint met het oversteken van de Waalbrug, om vervolgens via Veur-Lent, de Spoorbrug en langs de Waalkade weer terug te lopen. Mocht zo’n lange wandeling in dit gure weer op je blaas werken, dan kun je nog even langs bij de meest verrassende hotspot uit de enquête: ‘De toiletten in het Huygensgebouw.’ Wat hier zo bijzonder aan is, wordt helaas niet verder toegelicht. Des te meer reden om er eens langs te gaan.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen