Home Artikelen Nijmeegse tippelzone verdwijnt

Nijmeegse tippelzone verdwijnt

door Jochem Bodewes

De Nijmeegse tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat wordt over anderhalf jaar gesloten. Volgens de gemeente leiden de huidige omstandigheden waarin de sekswerkers actief zijn er niet toe dat ze de straatprostitutie achter zich laten. De straatsekswerkers worden in aanloop naar de sluiting ondersteund in de zoektocht naar een ander leven.


De gemeente heeft zich voorgenomen om de tippelzone langs het spoor op 1 februari 2022 te sluiten. In het collegevoorstel van wethouder Grete Visser, waarin de sluiting wordt aangekondigd, wordt gesteld dat de vijfendertig vrouwen die momenteel in de tippelzone actief zijn zich veelal in een kwetsbare situatie bevinden. Daarin zouden ze vaak gezondheid- en veiligheidsrisico’s lopen. Vanaf januari 2021 tot en met april 2022 worden zij daarom met een zorgaanpak ondersteund om een leven buiten de prostitutie op te bouwen. Zo krijgen ze hulp bij huisvesting, werk en eventuele trauma- of verslavingsbehandeling. In het collegevoorstel wordt gesteld dat de zorgaanpak geen garantie geeft dat de vrouwen die momenteel actief zijn bij de tippelzone stoppen met straatsekswerk. Wel biedt het de ‘best mogelijke kansen’ en schept het ‘noodzakelijke condities’ om de levens van de vrouwen te verbeteren.

Nu kenmerkt de tippelzone vlakbij het station zich nog door de zogenaamde huiskamer, waar sekswerkers kunnen eten en drinken, condooms kunnen verkrijgen en eventuele drugsspuiten kunnen halen. Ook houdt de politie er toezicht op de veiligheid van de sekswerkers. Volgens Bureau Beke, dat de gemeente Nijmegen inhuurde voor een evaluatie van de huidige tippelzone, levert deze aanpak onvoldoende alternatief buiten de straatprostitutie op voor de sekswerkers. Dat moet nu met de sluiting en het nieuwe plan van aanpak worden opgelost.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen