Home Artikelen Nijmegen for Palestine-activist: ‘Radboud, laat je studenten niet neerknuppelen’

Nijmegen for Palestine-activist: ‘Radboud, laat je studenten niet neerknuppelen’

De studentenbezettingen voor Palestina zijn in Nederland volop losgebarsten. Tot op heden zijn de universiteitsterreinen in Amsterdam, Utrecht en Delft het strijdtoneel van de demonstraties. Kayleigh Hofstede, lid van actiegroep Nijmegen for Palestine, huivert van het politiegeweld bij de demonstraties, maar laat zich er niet door afschrikken.

In navolging van de grootschalige bezettingen voor Palestina op Amerikaanse universiteiten namen ook studenten in meerdere Nederlandse steden hun campus in. Actievoerders roepen universiteiten al geruime tijd op tot een academische boycot van Israël, wegens de oorlog die woedt in Gaza. Doordat deze eis niet is ingewilligd, hebben studenten in Amsterdam, Utrecht en Delft hun campus bezet. In Amsterdam werd de eerste protestactie maandagnacht hardhandig beëindigd door de Mobiele Eenheid (ME). Ook in Utrecht is de politie in actie gekomen om de bezetting te stoppen.

De ontruimingen in Amsterdam en Utrecht vonden plaats op verzoek van de universiteitsbesturen. Kayleigh Hofstede, lid van Nijmegen for Palestine, hoopt dat het college van bestuur (cvb) van de Radboud Universiteit nooit op zo’n manier zou handelen. ‘De veiligheid op de campus wordt erg geschaad als het cvb de ME op haar eigen studenten afstuurt’, vertelt ze. ‘Ik hoop echt niet dat de Raboud er ooit voor zou kiezen haar eigen studenten neer te knuppelen, dat zou verschrikkelijk zijn.’

In Nijmegen is vooralsnog geen tentenkamp opgezet, maar Hofstede laat weten dat de optredens van de autoriteiten geen belemmeringen vormen voor een mogelijke actie. ‘Het politiegeweld is extreem. Op video’s is te zien dat de ME knuppels inzette. Daar hielden demonstranten hoofdwonden aan over’, uit ze verontwaardigd. ‘Het is dus eng, maar het onrecht dat die demonstranten wordt aangedaan geeft alleen maar meer reden om te protesteren’, aldus de activist.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen