Home Artikelen Nijmegen roept zichzelf uit tot Taalhoofdstad

Nijmegen roept zichzelf uit tot Taalhoofdstad

door Sophia van Engelshoven

Op maandag 9 mei heeft Nijmegen zichzelf officieel uitgeroepen tot Taalhoofdstad. Dit wordt ondersteund door de vierdaagse campagne ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. Het hoogtepunt van deze campagne is de uitreiking van een eredoctoraat aan eregast Adriaan van Dis voor zijn inzet als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. 

Op 9 mei hebben de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en rector magnificus Han van Krieken Nijmegen officieel benoemd tot Taalhoofdstad. Hiermee werd de campagneweek ‘Nijmegen Taalhoofdstad’ ingeluid. Tijdens deze campagneweek kan worden deelgenomen aan ruim veertig activiteiten die in het teken staan van taal en cultuur. 

Deze campagneweek is georganiseerd door de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit (RU). Zij kwamen eveneens met het initiatief om Nijmegen uit te roepen tot Taalhoofdstad. De reden hiervoor is dat Nijmegen veel te bieden heeft op het gebied van taal en cultuur. ‘Met behulp van deze titel dragen we uit dat Nijmegen dé stad is om meer te leren over talen en culturen’, aldus Eva de Waal, projectleider van de campagneweek ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. 

Het plan om Nijmegen tot Taalhoofdstad te benoemen lag al langer op tafel. De uitreiking van een eredoctoraat aan Adriaan van Dis zorgde ervoor dat het nu is doorgevoerd. ‘Het was een mooie aanleiding om het nu echt te doen’, zegt Bjorn Teeuwen, Hoofd van Marketing en Communicatie Letteren.

Grote speler op het gebied van taal

De reden om Nijmegen uit te roepen tot Taalhoofstad is omdat er hier veel gebeurt op het gebied van taal en cultuur. ‘De Letterenfaculteit draagt daaraan bij met alle talen en cultuurstudies’, vertelt De Waal. Zo behaalde het vakgebied linguistics van de RU plek 44 op de internationale ranglijst waarin prestaties van duizenden universiteiten worden vergeleken. Daarnaast kent de RU verschillende instituten voor taalonderzoek, waaronder het Max Planck instituut, Donders instituut en Centre for Language Studies. ‘Onderzoekers van de Radboud worden regelmatig gevraagd als er nieuws is over taal en cultuur’, vertelt de projectleider. 

Door Nijmegen uit te roepen tot Taalhoofdstad wordt de aandacht hierop gevestigd. ‘Zo weten mensen waar ze moeten zijn als ze meer willen weten over taal’, aldus De Waal. ‘Het is ook een manier om trots uit te dragen voor de Letterenfaculteit’, zegt Teeuwen. ‘Letteren mag nog trotser zijn op wat hier allemaal gebeurt. Ik hoop dat studenten hierdoor ook weten dat hun vakgebied er toe doet.’

Eredoctoraat voor Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is de eregast van de campagneweek ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. Hij was aanwezig bij verschillende activiteiten, met als hoogtepunt de ontvangst van een eredoctoraat in De Vereeniging. Deze levenslange symbolische titel kreeg hij van de RU wegens zijn inzet voor het leren van talen en culturen. ‘Hij onderscheidt zich met boeken over thematiek als culturele diversiteit, daarom is hij het waard om deze titel te krijgen’, legt De Waal uit. Dit eredoctoraat benadrukt het belang van talenstudies en dit was ook de aanleiding om Nijmegen nu uit te roepen tot Taalhoofdstad. 

Van Dis blijft na deze campagneweek actief als ambassadeur voor taal- en cultuurstudies aan de RU. ‘Hij ondersteunt ons daarmee en mochten we verder nog iets doen met Taalhoofdstad, dan zal hij ons daar ook in steunen’, stelt De Waal. 

Het is de bedoeling dat Nijmegen de titel Taalhoofdstad zal behouden. Er wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid om het over de grens te trekken en Nijmegen uit te roepen tot Taalhoofstad over een groter gebied. Voor nu komt er geen jaarlijkse themaweek zoals ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. ‘Op open dagen en bij feestmomenten zal het echter wel weer worden benadrukt’,  aldus Teeuwen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen