Home Artikelen Noodopvang voor asielzoekers op terrein van Radboud Universiteit

Noodopvang voor asielzoekers op terrein van Radboud Universiteit

De gemeente Nijmegen gaat 200 tot 250 asielzoekers opvangen op de voormalige manege in Brakkenstein. Dit behoort tot het terrein van de Radboud Universiteit (RU). Naar verwachting wordt de opvang in de week van 24 oktober in gebruik genomen en zal minstens tot eind dit jaar worden gebruikt.

Gisteravond maakten de gemeente Nijmegen en de RU bekend dat er een noodopvang komt op het terrein van de RU. Het gaat om het voormalige manegegebouw in Brakkenstein aan de d’Almarasweg. De manege wordt omgebouwd tot tijdelijke opvang met verwarmde slaapruimtes en sanitair. Daarnaast zal op het terrein een paviljoen worden gebouwd met meer slaapruimtes, sanitair en een ontmoetingsplek. ‘We denken dat het ongeveer anderhalve week in beslag zal nemen om dit te regelen’, zegt Sandra Bronkhorst, woordvoerder van burgemeester Bruls. ‘De ingebruikname is naar verwachting in de loop van de week van 24 oktober.’ Er zullen 200 tot 250 mensen worden opgevangen in de nieuwe noodopvang.

Oproep

De noodopvang wordt door de gemeente opgezet na oproep van de overheid aan veiligheidsregio’s om extra crisisnoodopvangenplekken aan te bieden. In het aanmeldcentrum in Ter Apel is namelijk te weinig plek om alle asielzoekers op te vangen. Naar aanleiding van die oproep heeft de gemeente Nijmegen de RU benaderd met de vraag of het voormalige manegegebouw beschikbaar kan worden gesteld. ‘Het gebouw werd tot nu toe gebruikt voor de opslag van materialen en spullen van sportverenigingen’, vertelt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. ‘Daar worden nu andere plekken voor gezocht op de campus en misschien worden er containers bijgezet.’

De RU is niet betrokken bij het opzetten van de noodopvang. ‘Dat doet de gemeente allemaal’, aldus Gerritsen. De gemeente heeft de leiding op de opvang en zorgt voor 24-uurs toezicht. Ook organiseert gemeente Nijmegen een informatiebijeenkomst en rondleiding op 23 oktober voor omwonenden. De opvang wordt minstens tot eind dit jaar gebruikt. ‘Landelijk is de afspraak gemaakt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de opvang na 1 januari weer zelf gaat verzorgen. Het kan zijn dat toch enige verlenging nodig zal zijn’, zegt Bronkhorst.

Noodopvang

Naast de nieuwe noodopvang op het terrein van de RU, komt er ook een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat. Hier wordt de opvang geregeld door het COA en komt ruimte voor 120 mensen. Verder zal het asielzoekerscentrum aan de Dommer van Poldersveldtweg worden uitgebreid. ‘De bestaande locatie wordt vergroot van 325 naar 400 plaatsen’, aldus Bronkhorst.

Laatste update op 13 oktober 2022.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen