Home Artikelen Ondanks coronacrisis dit jaar wel een BSA

Ondanks coronacrisis dit jaar wel een BSA

door Jochem Bodewes

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft vanmiddag bekendgemaakt dat eerstejaarsstudenten aan de universiteit dit jaar een positief bindend studieadvies (BSA) moeten halen om hun opleiding te vervolgen. Afgelopen studiejaar maakten eerstejaars vanwege de coronacrisis aanspraak op een jaar uitstel. De Landelijke Studentenvakbond (LSvB) begrijpt niet dat deze regeling weer van kracht wordt.


Het ministerie maakte dit kenbaar in het servicedocument hoger onderwijs, waarin onderwijsinstellingen instructies wordt gegeven om met de huidige coronacrisis om te gaan. In het document wordt gesteld dat eerstejaarsstudenten vrijwel al hun beoogde onderwijs krijgen en er afgelopen studiejaar amper studievertraging onder hen werd geconstateerd. Hierom zou het behalen van het minimale aantal studiepunten dat voor een positief BSA is vereist, geen grotere uitdaging dan normaal moeten zijn. Het ministerie noemt wel dat wanneer studenten toch in de knel komen door het coronavirus, er een uitzondering kan worden gemaakt via de betrokken examencommissie en uitstel van het BSA alsnog mogelijk is.

Afgelopen studiejaar kregen alle studenten nog de kans om het vereiste aantal studiepunten voor een positief advies in het tweede jaar te halen. Deze maatregel trof het ministerie van OCW medio maart al om rekening te houden met ‘de bijzondere context’ waarin studenten hun studie tijdens de coronacrisis volgden. De LSvB is van mening dat studenten hier ook dit jaar aanspraak op moeten maken. ‘Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten’,  aldus Lyle Muns, voorzitter van de studentenvakbond. ‘De situatie voor de huidige generatie eerstejaarsstudenten is alleen maar ingewikkelder geworden omdat zij helemaal geen onderwijs buiten de coronacrisis kennen.’

Een paar weken geleden riep een meerderheid van de Tweede Kamer nog via een motie op tot algehele afschaffing van het BSA. Het is nog onduidelijk wanneer onderwijsminister Ingrid van Engelshoven hierover in gesprek gaat met onderwijsinstellingen en in hoeverre de motie wordt gerealiseerd. De RU liet al wel weten voorstander te blijven van de regeling.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen