Home Artikelen Onderwijsverbod Paul Bakker neemt zorgen studenten niet weg

Paul Bakker behoudt zijn hoogleraarschap aan de Radboud Universiteit (RU), maar mag zich voor onbepaalde tijd niet bezighouden met onderwijs. Hij gaat als medewerker aan de slag bij Radboud University Press. Onder studenten blijft er echter onrust heersen over de gang van zaken aan de Faculteit der Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen (FFTR).

Gisteren maakte de RU bekend dat Paul Bakker, die vanaf 2020 commotie veroorzaakte omdat hij ‘ongepast’ had gehandeld, een actieve bijdrage gaat leveren aan de Radboud University Press. De filosofiehoogleraar gaat zich onder meer bezighouden met de wetenschappelijke begeleiding van publicaties. Daarbij blijft hij bezig met onderzoek en het begeleiden van promovendi aan de Faculteit der Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen (FFTR). Bakker zal naar verwachting één keer per week in zijn kantoor te vinden zijn. Dat was vanaf oktober 2021 overigens al het geval, al was een wekelijks campusbezoek toen de maximale toegestane aanwezigheid. De nieuwe functiebepaling is niet definitief, zo liet Agnes Muskens, vicevoorzitter van het college van bestuur (CvB), tegenover Vox weten. Het is daarmee niet uitgesloten dat Bakker ooit nog onderwijs geeft aan de RU. 

Na een rondvraag van ANS willen twee studenten anoniem hun reactie geven op het besluit van Bakker. Ze geven aan dat er ondanks het onderwijsverbod nog steeds een onveilig gevoel op de loer ligt. ‘Zelfs al gaat hij niet meer direct in contact met studenten, hij loopt nog wel rond op een universiteit, waar toevallig ook veel studenten zijn’, vertelt een studente. Daarbij schetsen ze dat er veel mis te gaan gegaan in de communicatie tussen student en faculteit. ‘We hebben als studenten contact gehad met het faculteitsbestuur en dat liet weten onze zorgen serieus te nemen. Met zijn definitieve terugkeer voelt dat nu niet zo’, laat een andere student, die ook liever anoniem blijft, weten. Verder heeft de studente het idee dat de FFTR onethisch gedrag indirect bevordert door Bakker niet van alle functies te ontzeggen.

In de zomer van 2020 zou de hoogleraar decaan worden van de FFTR. Toen de universiteit in juli een onderzoek startte met Bakker als een van de onderwerpen, trok hij zich terug voor deze functie. Na die zomer bleek uit het onderzoek dat hij zich schuldig had gemaakt aan ‘ongepast handelen’, waarop het CvB Bakker een campusverbod oplegde. Wat het ‘ongepaste handelen’ precies inhield, is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk, ondanks verzoeken van studenten om meer transparantie. In de tussentijd bleef het dossier doorspelen op de faculteit en werd er ondertussen ingezet op een cultuurverandering en een gedragscode. 

Het besluit voor Bakkers nieuwe functie moet rust terugbrengen, stelde Heleen Murre-Van den Berg, de huidige decaan van de faculteit tegenover universiteitsmagazine Vox. De nieuwe functiebepaling komt volgens haar voort uit een afweging tussen Bakkers belangen en de zorgen onder studenten.  

Geen garantie voor veiligere werksfeer

Volgens Noah Vetter, fractievoorzitter van AKKUraatd in de Universitaire Studentenraad (USR), is er nog meer tekst en uitleg van het CvB nodig over de besluitvorming. ‘Het heeft heel lang geduurd voordat er iets werd ondernomen nadat het externe onderzoek uitwees dat hij schuldig was’, vertelt hij. ‘In de tussentijd hou je een onveilige werksfeer in stand.’ Vetter verwijst naar het vertrek van een filosofe, afgelopen december, vanwege de aanhoudende onveilige werksfeer, ondanks het ingestelde cultuurtraject en de gedragscode. 

Ook blijft Vetter vraagtekens houden bij de toelichting van Bakkers handelen. ‘Wat is ongepast handelen in godsnaam? De universiteit moet hier transparanter over zijn.’ Het CvB deelde geen details over de aard van Bakkers handelen, met de argumentatie dat de anonimiteit van de betrokkenen dan geschaad zou worden. Deze wens moet volgens Vetter voorop blijven staan, maar hij vindt het moeilijk om alleen maar op de woorden van het CvB af te gaan. ‘Ik zou het heel mooi vinden als we in contact zouden kunnen komen met de betrokkenen, om te achterhalen hoe zij dit precies hebben ervaren’, stelt hij. 

Nu is het volgens Vetter immers niet te beoordelen of de genomen maatregelen passend zijn: ‘Hij mag nu geen les meer geven, maar wel promovendi begeleiden. Dat is ook weer een reden tot speculatie en geeft geen garantie voor een veilige werksfeer.’ Op de eerstvolgende Gezamenlijke Vergadering, op 3 juli, wil Vetter het college van bestuur ter verantwoording roepen. 

Donderdag om 12.30 vindt er een bijeenkomst plaats aan de faculteit waarbij in gesprek wordt gegaan over de nieuwe werkzaamheden van Paul Bakker. 

1 Reactie

Karel 11 juni 2023 - 22:50

We zijn nu meer dan drie jaar verder en nog is deze man niet genoeg gestraft. Wanneer houdt dit eens op? Overduidelijk heeft hij niet iemand aangerand of verkracht, anders was hij allang de laan uitgestuurd. Wat blijft er dan over? Behalve de betrokkenen, niemand die het weet. Al weerhoudt dit al die organisaties er niet van om hun wraakzucht te temperen; nee hoor, Vetter wil ‘tekst en uitslag’, Vetter blijft ‘vraagtekens zetten’, Vetter gaat mensen ‘ter verantwoording roepen’. Wie is dit überhaupt? Ook Agnes Muskens: ‘Het is daarmee niet uitgesloten dat Bakker ooit nog onderwijs geeft aan de RU.’ Nou nou, het is me wat. Als het aan deze mensen ligt komt er binnenkort waarschijnlijk een guillotine op het Erasmusplein te staan; dan kunnen al die lui die zich ‘onveilig voelen’ hun lol niet op.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen