Vanmiddag werd het 99ste academisch jaar geopend in De Vereeniging. Het thema ‘kansen’ stond hierbij centraal en vormde de rode draad door de speech van de rector magnificus en de culturele optredens. Daarnaast werden verschillende prijzen uitgereikt waaronder de allereerste Team Science Award.
Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit (RU), trapte de opening van het academisch jaar af met een speech over kansen en een vooruitblik op komend jaar. ‘Om verschillende redenen gaat de Radboud Universiteit een bijzonder jaar tegemoet’, zei Van Krieken. Hij benoemde onder andere dat de RU volgend jaar honderd jaar bestaat en er wordt gewerkt aan een diverse en gelijkwaardige campus waar de nieuwe gedragscode bij moet gaan helpen.
Daarnaast had Van Krieken ook aandacht voor de omgang met tegenslagen. ‘De toekomst is onvoorspelbaar, maar dat betekent niet dat we ons niet kunnen voorbereiden’, aldus de rector magnificus. Zo heeft de RU een viertal mogelijke scenario’s bedacht voor de coronapandemie, ondanks dat het nieuwe collegejaar zonder restricties van start gaat. ‘Voor de universiteit is weerbaarheid, veerkracht en een stevige identiteit belangrijk’, zei Van Krieken. De rector magnificus verwacht dat de nieuwe identiteit van de RU komend jaar sterker zal worden vormgegeven waarbij solidariteit, diversiteit en emancipatie centraal staan.
Prijzen
Tijdens de opening werden verschillende prijzen uitgereikt waaronder de Universitaire Studieprijzen. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan studenten die een uitzonderlijke scriptie hebben geschreven. De aanwezige vijf van de acht winnaars gingen kort in gesprek met Daniël Wigboldus, voorzitter van het College van Bestuur, over de scriptie en hun plannen voor de toekomst. Alle winnaars zeiden te gaan promoveren behalve Cherelle de Leeuw. Na onder andere vier jaar studeren en haar tijd in de gemeenteraad besloot ze een jaar rust te nemen. ‘Je krijgt een wervelwind over je heen van dingen die je van jezelf verwacht en wat mensen van je verwachten’, zei De Leeuw. ‘Ik wil nu bedenken wat ik zelf wil doen.’
Naast de studieprijzen werden ook de allereerste Team Science Awards uitgereikt. ‘De wetenschap is iets van samen doen, maar het erkennen van een team in de wetenschap is nieuw’, zei Van Krieken. ‘Samenwerken maakt beter’, stelde hij. ‘We reiken daarom deze prijs van tienduizend euro uit om de teamspirit verder te stimuleren’, aldus Van Krieken. Van de zeventien aanmeldingen wonnen er twee. Het gaat om de teams Geneeskunde voor Mensen met een Verstandelijke Beperking en Substance Use, Addiction & Food. Ook werd tijdens de opening de internationaliseringsprijs uitgereikt aan AMID Young Professional.
Muziek, paaldansen en ‘kansloos’ cabaret
In het programma was ook ruimte voor een aantal culturele uitvoeringen. ‘Wij vragen de studenten om op basis van het thema een cultureel intermezzo te bedenken’, aldus Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. Cultuur op de Campus is voor de opening met een voorstel gekomen voor deze culturele intermezzo’s. Zo trad NSPV Lasya, de paaldansvereniging, op onder begeleiding van het Nijmeegs studentenorkest Collegium Musicum Carolinum. De act opende met twee paaldansers boven in de palen op het podium die muziekinstrumenten speelden. Daarna nam het hele studentenorkest de muziek over en vond de rest van de dans plaats.
Ook gaf studentspreker Thomas Vissers een speech waarin hij licht wierp op de kansenongelijkheid in het onderwijs, trad het Nijmeegs studentenkoor Alphons Diepenbrock verschillende keren op en werd de Opening van het Academisch Jaar afgesloten met muzikaal cabaret van Katinka Polderman. Zij hield zich ook aan het thema van de middag en zei drie vormen van kansloosheid te laten zien met behulp van een aantal zelfgeschreven nummers.