Home Artikelen Opvangkampen voor studenten – De Hooiberg

Opvangkampen voor studenten – De Hooiberg

door Roos Sinnige

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Opvangkampen voor studenten.

Om de enorme hoeveelheden studenten zonder huisvesting op te vangen, komt de Radboud Universiteit (RU) met opvangkampen voor haar studenten. De tentenkampen zullen overal in Nijmegen te vinden zijn, al is er een focus op plekken die populair zijn onder studenten, zoals het Waalstrandje en het Goffertpark. De RU spreekt over een ‘hedendaagse oplossing voor de wooncrisis.’ Studenten hebben gemixte gevoelens over deze keuze. Enerzijds zijn studenten boos over hoe lang dit op zich heeft laten wachten, anderzijds hebben ze slechte hoop dat deze oplossing op lange termijn bestendig zal blijken. 

Crisis had voorkomen kunnen worden

Niet alleen studenten hebben gemengde gevoelens, ook Hans van Krikke, Rector Magnifico aan de RU, liet dit merken in zijn meest recente column. Volgens hem heeft de RU er alles aan gedaan om de situatie voor te zijn, maar was er geen betere oplossing mogelijk. Dat terwijl de Rijksuniversiteit Groningen al maanden eerder bezig was met plannen te maken om de huisvestingscrisis te bemannen. Hierom wijst Van Krikke qua verantwoordelijkheid dan ook met de vinger richting SSH&, die de uitvoering moesten regelen. De negatieve ophef koste mede daardoor SSH& CEO Herman van de Huizen dan ook zijn kop. De Rector Magnifico geeft echter niet thuis en legde de afkeuring naast zich neer.

Angst voor festivalsfeer en cultuurshock

Burgemeester Huub Schreeuw is ook niet helemaal tevreden over de situatie. Niet alleen is hij bang voor de leefbaarheid van de stad, daarnaast vreest hij onrust onder de Nijmegenaren. ‘Laat ik voorop stellen dat de situatie voor studenten rampzalig is’, valt hij met de deur in huis. Toch is Schreeuw bang voor onrust onder de Nijmegenaren, door de festivalsfeer op de grote opvanglocaties. ‘In de huidige coronacrisis kunnen we geen feesten vol met alcohol, drugs en harde muziek toestaan.’ Dit gebeurt alsnog, zo moest de politie afgelopen zondag zelfs een door de studenten zelfgebouwd podium afbreken. Schreeuw roept alle bewoners op de RIVM-richtlijnen te volgen en zich dagelijks te zelftesten, en bij klachten of een negatieve test in tentquarantaine te gaan.

Met leuzen als ‘terug naar je eigen stad’ wordt gedemonstreerd.

De bewoners rondom de opvangcentra hebben geen zin om af te wachten of studenten zich wel aanpassen en zijn al de straat opgegaan om te protesteren tegen deze opvangcentra. Met leuzen als ‘terug naar je eigen stad’ wordt gedemonstreerd tegen de grote hoeveelheden jongeren die deze wijken erbij zouden krijgen. Angst van bewoners is dat de grote jongere generatie met hun andere cultuur de balans in hun wijk zal veranderen. ‘Straks spreken die regenboogcommunisten me aan op mijn transfobe grappen, over wiens rug kan ik dan nog grappen maken?’ vreest een witte man van middelbare leeftijd die liever anoniem wil blijven. Voor alle betrokkenen is de hoop dat de huizencrisis snel opgelost kan worden.

Ook geïnteresseerd in een plek? Contacteer SSH&, voor een prijs van 50 euro per maand krijg je een plek, tent niet inbegrepen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen