Home Artikelen Over de Kook: een internationale student in de Hollandse keuken

Over de Kook: een internationale student in de Hollandse keuken

door Pim Dankloff and Philip Schröder

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: een internationale student in de Hollandse keuken.

Budget: Tien euro voor vier personen
Boodschappen: aardappels, boerenkool (voorgesneden), rookworst, melk, boter
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, knoflook, ui, peper en zout
Resultaat: Boerenkool met pit – ★★★★

In de kleurrijke, ietwat kale keuken van haar appartement krijgt Sofia (25, masterstudent Anthropology) de ingrediënten voor het klassiek Hollandse gerecht boerenkool met rookworst voorgeschoteld. De Guatemalaanse student woont sinds kort in Nederland en is nog niet zo bekend met de lokale cuisine. Om haar te laten proeven van de Nederlandse keuken, ontvangt zij een traditioneel recept. Er zit echter een addertje onder het gras: het recept staat in een stoffig oud-Hollands kookboek en Sofia beheerst de taal nog niet. Zodra ze het kookboek openslaat, grijpt ze haar kans om dit probleem te omzeilen: ‘Ik herken dit recept volgens mij’, vertelt Sofia vrolijk.

‘Een medestudent toonde me laatst een foto van een typisch Nederlandse maaltijd.’ Ze klapt het kookboek al snel dicht. ‘Ik ga het recept maken op basis van die foto’, concludeert Sofia met de zelfverzekerdheid van een ervaren kok.

Enthousiast begint ze de aardappels te snijden zonder ze vooraf te schillen. ‘Alle smaak zit juist in de schil’, vertelt de student. ‘Bovendien zitten daar veel voedingsstoffen in.’ Zodra de piepers op het vuur staan, snijdt Sofia wat ui en knoflook fijn. ‘Volgens mij hoort dit niet in het traditionele gerecht, maar anders is het veel te flauw.’ De student lijkt goed te weten wat ze doet. Ondertussen vertelt ze wat over Guatemalaans koken in Europa. ‘Het is moeilijk om hier Guatemalaanse ingrediënten te vinden.’ Terwijl de ui in een koekenpan fruit, verbaast Sofia zich over de vele zakken boerenkool. ‘Dit lijkt veel te veel voor vier personen.’ Na een korte overweging beslist ze maar een zak boerenkool te gebruiken. Deze besluit ze te bakken in plaats van te koken zoals in het dichtgeklapte kookboek staat.

Na ruim een kwartier zijn de aardappels klaar om te worden gestampt. Hiervoor blijkt Sofia echter een essentieel keukengerei te missen: een aardappelstamper. ‘Misschien werkt dit’, zegt Sofia spontaan terwijl ze een garde uit de besteklade pakt. Tot haar verbazing lukt het prima om hiermee de aardappels te stampen. Dit komt wellicht omdat de aardappels al aardig zacht gekookt waren. De laatste uitdaging van de international is de rookworst. Deze besluit ze wel te koken. ‘Dat heb ik geleerd toen ik afgelopen jaar in Duitsland woonde’, legt ze uit. Om de kooktijd te bepalen, spiekt ze toch even in het kookboek. ‘Volgens mij staat er twintig minuten voor’, constateert ze als ze het getal twintig ziet staan. Nadat de rookworst gaar is gekookt, staat er na een half uur kokkerellen een flink bord boerenkool op tafel.

Is de smaak raak?

Het gerecht dat Sofia op tafel heeft gezet, ziet eruit alsof je eigen oma het heeft bereid. De smaak is echter minder traditioneel. De ui en knoflook geven het gerecht meer pit en de ongeschilde aardappels zorgen voor een zekere bite in de stamppot. Wel was het een beginnersfout om niet alle boerenkool te gebruiken, want het bleek toch te weinig. Het bakken in plaats van koken deed echter niets af aan de smaak. Uiteindelijk was het oud-Hollandse kookboek zelfs overbodig, want op basis van slechts een foto wist de Guatemalaanse Sofia een Nederlands gerecht te creëren met een eigen lekkere twist.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 3.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen