Home Artikelen Over de kook: een klassiek avg-diner

Over de kook: een klassiek avg-diner

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: koken met korting!

Budget: €10,- 

Boodschappen: twee zakjes voorgesneden wortel en kool, een zak gekruide krieltjes en 500 gram gekruide pangasiusfilet

Overige toegestane ingrediënten: olie en smaakmakers uit het keukenkastje

Resultaat: een klassiek avg’tje

Om voedselverspilling tegen te gaan, verkopen supermarkten hun bijna-over-de-datum-producten met korting. Daar ligt de uitdaging voor Stijn (19, Politicologie). Met een budget van 10 euro zal hij met het beperkte aanbod bestickerde producten een ANS-waardige maaltijd moeten samenstellen.

Nadat Stijn zijn opdracht op het pleintje voor de supermarkt heeft gehoord, stapt hij een beetje gespannen maar vol goede moed naar binnen. Tijdens de stickerspeurtocht onderzoekt hij elk schap nauwkeurig, op zoek naar de ingrediënten voor een goedkoop culinair meesterwerk. Toch blijft zijn mandje akelig leeg. ‘Ik zie echt heel weinig stickers, holy shit’, verzucht hij. Een nieuw plan van aanpak volgt: niet te moeilijk denken. Dat blijkt een gouden ingeving. Wanneer hij zijn perfectionisme laat varen, wordt het mandje razendsnel gevuld met groenten en een zak krieltjes. Na enige twijfel tussen kip of vis kiest hij voor de, naar zijn idee, meest originele optie: ‘Ik zou het wel cool vinden om als student pangasiusfilet te maken.’ Even twijfelt hij nog door het lage creativiteitsgehalte van zijn aardappel-, vis- en groentemaaltijd (avg), maar uiteindelijk legt hij zich erbij neer: ‘Ik denk dat dit het beste is wat ik kan doen.’ Bij het afrekenen blijkt de stickerverplichting te lonen: zijn avg’tje kost hem maar 7,60 euro. De typisch Hollandse maaltijd krijgt dus ook een typisch Hollandse prijs.

Eenmaal thuis in zijn gezellige studentenhuis pakt Stijn de boodschappentas uit en zet meteen de pannen op het vuur. Af en toe komt er een huisgenoot de ietwat rommelige keuken binnengelopen om een praatje te maken. Het vertrouwde avg’tje past goed binnen die knusse setting.

Het gerecht is dan wel simpel te bereiden, maar toch ligt de maaltijd ook een beetje buiten Stijns comfortzone. ‘Ik maak eigenlijk nooit avg’, merkt hij al roerend in de pan op. Hij kiest vaker voor het onder studenten geliefde pastaatje. Lachend zegt hij: ‘Het zou natuurlijk heel goed zijn voor het artikel als het nu misgaat, vis maak ik bijna nooit.’ In zijn kast staan allerlei kruidenpotjes waarmee hij de gerechten uit zijn standaardrepertoire op smaak brengt. Nu heeft hij naast een beetje olie niet veel nodig: de aardappels en de filet zijn al gekruid. 

Naast de smaak van zijn eten, vindt Stijn het als drukke student ook belangrijk dat het bereiden niet al te lang duurt. Als tijd geld is, dan ziet zijn toekomst er met deze kookstijl rooskleurig uit. Na amper een kwartiertje in de keuken wordt alles keurig over de borden verdeeld. Aan tafel! Het is te hopen dat het ietwat saaie avg-fenomeen de smaakpapillen weet te prikkelen.

Is de smaak raak?

Ongetraind maakt Stijn een echte Nederlandse klassieker, en hoewel de Hollandse keuken niet bekendstaat om de goedgekruide gerechten, hadden wat extra smaakmakers de filet niet misstaan. In de supermarkt neemt Stijn uitgebreid de tijd. In de keuken probeert hij die in te halen door het gerecht razendsnel in elkaar te knutselen. Deze eindsprint resulteert helaas wel in ongare vis en harde aardappelen. Op die twee kritiekpuntjes na zet Stijn een lekkere maaltijd neer die snel te bereiden is. Het hoeft immers alleen maar even opgewarmd te worden. Daarnaast is het gerecht erg voedzaam en kan er meerdere malen van gegeten worden. En dat allemaal voor een prijs die zeker niet mis is: het bedrag viel ruim binnen het budget. Al met al een zeer studentikoze maaltijd dus. Dat wordt meegenomen in de beoordeling. En, hoe luidt die dan? Evenveel sterren als letters in de afkorting ‘avg’.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 1.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen