Home Artikelen Over de Kook: Hand in hand koken

Over de Kook: Hand in hand koken

door Mo Quirijnen and Maan Heijthuijsen

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: Hand in hand koken.

Budget: Tien euro voor vier personen
Boodschappen: Pasta, avocado’s, tomaten, mozzarella en vegetarische spekjes
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, knoflook, ui, peper en zout
Resultaat: Pasta met extra liefde – ★★★

Loes (21, Sociologie) en Tom (23, Conflictstudies) schieten gelijk in de lach als ze de uitdaging te horen krijgen: ze moeten hand in hand boodschappen doen en koken. Het koppel is al twee jaar samen, maar toch lopen ze ietwat ongemakkelijk met verstrengelde vingers de Coop binnen. Loes wordt een handje geholpen bij het kiezen van een recept door haar huisgenoot, die ze tegenkomt bij de versafdeling. ‘Zij gaat pasta maken met avocado, tomaat, vegetarische spekjes en mozzarella. Dat kunnen wij ook doen,’ zegt ze enthousiast. Zoekend naar de desbetreffende ingrediënten, merken ze dat het niet heel fijn is om zo liefdevol boodschappen te doen. ‘Het is voornamelijk heel onhandig’, geeft Tom aan. Loes is opgelucht dat het zo rustig is, anders was het veel moeilijker geweest om langs andere mensen te manoeuvreren.

‘Het topje van je vinger kun je wel missen toch?’

Eenmaal aangekomen in de keuken duurt het even voordat ze een compensatiestrategie hebben gevonden voor hun missende hand. Hun uiteindelijke manier van samenwerken is chaotisch, maar toch lieflijk en geduldig. De scherpe messen zorgen voor een extra uitdaging. ‘Het topje van je vinger kun je wel missen toch?’, vraagt Tom op bijdehante toon aan Loes tijdens het snijden van de knoflook. Loes antwoordt lachend dat ze die al mist: ze had zich de dag van tevoren ook al in haar vinger gesneden. Ondanks haar talent voor ongelukjes verloopt het snijden van de groenten soepel. De avocado’s zorgen echter wel voor een probleem. De ronde vorm van de groente zorgt voor onhandig snijwerk. Met beide handen pakken ze deze uitdaging aan. Tom houdt de avocado vast terwijl Loes er blokjes uitsnijdt. Gedurende dit proces staat Tom doodsangsten uit. ‘Doe alsjeblieft voorzichtig’, smeekt hij Loes meerdere keren.

De groenten en spekjes liggen inmiddels in de pan. Het stel legt vervolgens de laatste handen aan hun creatie door tijm toe te voegen. Wanneer de pasta klaar is om afgegoten te worden, roept Loes verschrikt uit: ‘Kut, ik heb geen vergiet!’ Gelukkig heeft het stel een plan achter de hand. Terwijl zij allebei een handvat van de pan vastpakken, gebruiken ze hun vastgeklampte handen om de deksel vast te houden. Het water kan zo verrassend soepel uit de pan vloeien. Ten slotte voegt het stel de mozzarella toe terwijl zij lachend Italiaanse handgebaren maken.

Nadat de pan pasta met enige moeite op tafel is gezet, mogen Loes en Tom eindelijk hun handen los laten. Het stel is best tevreden over hoe soepel het ging. ‘Ik denk dat we met name een goed recept hebben uitgekozen om te maken’, geeft Loes met een zelfbewust lachje toe.

Is de smaak raak?

Het uiteindelijke resultaat van Tom en Loes is een heerlijk studentenmaal, bereid met extra liefde. Het met tijm en knoflook gekruide pastagerecht was simpel, maar wel erg lekker. Het hele kookproces duurde langer dan verwacht, dit werd echter goedgemaakt door de gezellige sfeer tijdens het bereiden van de maaltijd. Een minpunt zijn de grof gesneden stukken tomaat. Dit kan nog door de vingers worden gezien, maar de creativiteit van Loes en Tom stond ook op een laag pitje. Hoewel hun liefdevolle samenwerking goed verliep, hebben ze het zichzelf makkelijk gemaakt door een simpel recept van een huisgenoot te stelen.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 7.

1 Reactie

Frank Heijthuijsen 26 februari 2022 - 18:01

Hands on mentaliteit 😁

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen