Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: het rad der allergieën.
Budget: 12 euro voor vier personen
Boodschappen: Zoete aardappel, courgette, aubergine, rijst, bosui, rode currypasta, kokosmelk en gember
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, peper, zout, knoflook en ui
Resultaat: Veilige en verrukkelijke rode curry – ★★★★
Linde (20, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie) is opgelucht wanneer ze hoort dat ze een kerstdiner moet koken voor een groep denkbeeldige gasten. ‘Ik was bang dat ik net zo’n smerige opdracht zou krijgen als die meelwormen van de vorige editie’, lacht ze. Toch is niet al het gevaar geweken. Ze krijgt namelijk last minute te horen dat haar hypothetische gasten allergieën of dieetvoorkeuren hebben. Om te bepalen wat de wensen van haar gasten zijn, moet Linde drie keer draaien aan het rad der allergieën. ‘Ik hoop dat ik geen onmogelijke combinatie krijg’, zegt ze nerveus wanneer ze het rad ziet. Haar vrees blijkt ongegrond. Het rad besluit dat ze relatief makkelijke fictieve gasten krijgt: het gerecht moet veganistisch en vrij van noten en tarwe zijn. ‘Dan ga ik voor mijn vaste rode curry, die is al veganistisch’, verkondigt ze opgelucht.
In de supermarkt overweegt ze om naanbrood te pakken in plaats van rijst. ‘Dat is fancy,’ redeneert ze. Haar plan valt echter in duigen wanneer ze zich realiseert dat daar tarwe in zit, wat een van haar gasten een enkeltje naar de eerste hulp zou bezorgen. Terwijl ze courgette en aubergine in haar mandje legt, vertelt Linde dat ze vaak kookt voor een vriend die een glutenallergie heeft. Daardoor heeft ze al ervaring met het vermijden van tarwe. ‘Ik heb een keer een curry voor hem gekookt’, vertelt ze. ‘Telkens als ik er bloem in wilde doen zei hij “Linde, tarwe”. Pas na een paar keer klikte het.’ Linde vertelt dat het vermijden van dierlijke producten voor haar ook een bekende uitdaging is. Ze vindt vlees, kaas en eieren enorm duur en eet deze daarom nauwelijks. Alleen het vermijden van noten is dus onbekend terrein.
Nadat ze in haar ruime souterrainkamer de groenten heeft gesneden en in bakjes heeft gedaan, verplaatst Linde zich naar haar kleine, stoffige keuken. Hier pakt ze een ovenplaat om de zoete aardappel op te leggen. ‘Mijn grootste persoonlijke groeipunt is dat ik niet meer te veel zout gebruik’, zegt ze terwijl ze zout over de aardappelstukjes strooit als een strooiwagen na nachtvorst. ‘Ik hou persoonlijk van zout eten, maar mijn gasten vaak niet.’ Nadat ze de plaat met zoete aardappel in de oven heeft gezet, pakt ze een pan om de ui, knoflook, aubergine en courgette in te bakken. Wanneer deze halfgaar zijn, voegt Linde de rode currypasta en kokosmelk toe, die ervoor zorgen dat de krappe keuken wordt gevuld met een kruidige geur. Lindes denkbeeldige gasten kijken watertandend toe hoe ze als finishing touch de gesneden bosui over de opgediende borden verdeelt.
Is de smaak raak?
Dat Linde niet allergisch is voor het koken van een goede maaltijd is duidelijk: haar veganistische, notenvrije en tarwevrije curry is verrukkelijk. Doordat de aardappelen precies lang genoeg in de oven zijn gebakken, voegen ze een heerlijke krokantheid toe. Qua textuur zijn de aubergine en courgette perfect en ze hebben de smaak van de lekker gekruide, pittige currysaus goed opgenomen. De frisse smaak van de bosui maakt het gerecht compleet. Wel besloot Linde ondanks de weinig beperkende wensen van haar gasten terug te vallen op een makkelijk, veilig recept met geen enkel vleugje kerst naast de groene bosui en de rode currypasta. Lindes curry is misschien geen standaard kerstgerecht, maar het is desalniettemin een feest voor de smaakpapillen.
Dit artikel staat in ANS-krant 5.