Home Artikelen Over de Kook: High versus dronken

Over de Kook: High versus dronken

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: High versus dronken.

Budget: 12 euro voor vijf personen
Boodschappen: Pasta, aubergine, courgette, prei, tomaten in blik, vegetarische gehaktballetjes, geraspte kaas
Overige toegestane ingrediënten: Knoflook, water, ui, kruiden, olijfolie, verse basilicum
Resultaat: high: taai maar fraai – 7,0; dronken: niet gaar, geen bezwaar – 6,0

In een knusse studentenkeuken mixt Jade (19, Nederlandse Taal en Cultuur) een ruime hoeveelheid Bacardi met cola, terwijl Kevin (22, Nederlandse Taal en Cultuur) in de tuinen van het terrein hun joint opsteekt. Beiden bereiden zich fysiek en mentaal voor op deze challenge. Wanneer Jade en Kevin concluderen dat er genoeg roesmiddelen door hun bloed stromen, worden ze naar de keuken gestuurd om daar de ingrediënten van het gerecht van de dag te ontvangen. Alhoewel ze de precieze receptuur zelf mogen uitkienen, wijzen de ingrediënten op een maaltijd die in de buurt van een pasta bolognese zal uitkomen.

Als het startsein voor het koken om exact 4:20 ‘s middags gegeven wordt, staan de twee kandidaten allebei klaar aan het fornuis. De race om de beste bolognese wordt afgetrapt. Al gauw blijkt dat Jade enorm zeker is van haar kookkunsten: ‘Kevin, je gaat verliezen! Ik win 100 procent zeker, 110 procent zeker!’ Ondertussen geeft Kevin zichzelf maar 20 procent kans om te winnen.

De verschillen in kookstijl zijn schrijnend. Waar er aan Kevins fornuis traag en stil gehandeld wordt, is Jade aan haar kant van het fornuis een bom van energie. Als gevraagd wordt wat haar gedachtegang tijdens het koken is, zegt ze: ‘Ui, ui snijden. Ui ui ui. Ik ben een Oger, net als Shrek!’ Na deze gelaagde grap barst Jade in lachen uit, wat deze avond een vaak voorkomende gebeurtenis is geworden. Kevin blijft daarentegen rustig en gaat door met het kookproces. Door de joint wordt de toch al stillere Kevin nog zwijgzamer, en worden alleen de nodige vragen over het kookproces beantwoord. ‘Ik ben heel hard aan het denken!’ roept Kevin na een paar seconden uit wanneer hen gevraagd wordt waarom die zo stilzwijgend is.

Na ruim een uur koken wordt de pasta eindelijk opgeschept en is het tijd voor de garnering. Dit blijkt essentieel te zijn: de discussie over de volgorde van de kaas en basilicum laait hoog op. Uiteindelijk kiezen beide deelnemers voor een andere plaatsing van ingrediënten. Kevins presenteert hun creatie als ‘authentiek Bourgondisch, met hart gemaakt’. Deze prachtige beschrijving valt echter niet goed bij Jade, die weer naar de beledigingen grijpt: ‘Het eten van Kevin stinkt. Ik ruik alleen mijn eigen delicioso maaltijd’.

Is de smaak raak?

De borden lijken qua opmaak vrijwel identiek. Jades groenten zijn in een fijn formaat gesneden, in tegenstelling tot de grovere stukken van Kevin. Hierdoor is Jades groente gaarder. Beide partijen lijken echter spoorloos verdwaald te zijn op weg naar de kruidenkast: allebei de sauzen zijn flauw en allesbehalve kruidig. Omdat Jades pasta echter vele malen rauwer is dan die van Kevin, gaat die er tot eigen verbazing met de overwinning vandoor.
Het verdict valt de verliezende partij zwaar: keer op keer galmt de uitspraak ‘Kevin had niet moeten winnen’ door de toch al kleine ruimte. Op haar knieën smeekt Jade nog een laatste keer voor de overwinning. Deze wordt haar niet toegekend, en met een ‘ik ontvriend je op Hyves!’ accepteert ze haar verlies.

ANS raadt het af om deze kookuitdaging na te doen. Koken onder invloed kan leiden tot verwondingen en brand. Voor de veiligheid heeft ANS bij deze wedstrijd drie nuchtere begeleiders met de deelnemers mee laten kijken.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 1.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen