Home Artikelen Over de Kook: Koken met insecten

Over de Kook: Koken met insecten

door Simon Swelsen

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: Koken met insecten.

Budget: 10 euro voor vier personen
Boodschappen: appels, diepvriesframbozen, tarwebloem, roomboter, basterdsuiker en kaneel
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, peper, zout, knoflook en ui
Resultaat: apple crumble met wormen – ★★★★

Lucca (21, Psychologie) en haar twee assisterende huisgenoten lopen zoals gewoonlijk naar de dichtstbijzijnde supermarkt, al zit er dit keer een klein bruin addertje onder het gras. Ze hebben namelijk een pak meelwormen meegekregen. Lucca reageert nonchalant en proeft er zelfs eentje. ‘Crunchy’, zegt ze over de smaakloze wormpjes. ‘Ik neig ernaar om hier iets zoets van te maken’, werpt de uitgedaagde kok op om de discussie over het eten te openen. ‘Je kan de wormen als een soort nootjes gebruiken’, reageert een van de assistenten. Onderweg smeden de huisgenoten het plan om een apple crumble te bakken. 

Eenmaal in de supermarkt begeleiden ze Lucca naar het bakschap, maar daar begint de kok toch te twijfelen of een zoet baksel wel kan dienen als avondmaal. ‘Ik weet niet wat ik moet maken’, aarzelt ze. Haar huisgenoot suggereert bananenbrood, dus pakt Lucca een pak bananenbroodmix uit het schap. ‘Voeg boter, bananen en noten toe’, leest ze op. Lucca staart vragend naar het pak: ‘Speel ik eigenlijk vals als ik deze gebruik?’ Haar huisgenoot reageert nuchter: ‘Baseer het anders gewoon op het recept achterop.’ Lucca maakt twijfelend nog een rondje door de supermarkt, maar uiteindelijk keert ze terug bij het bakschap. Ze ziet de combinatie van bananenbrood met meelwormen niet zo zitten en kiest voor iets dat zij vaker heeft gemaakt. ‘Het wordt toch een apple crumble’, mompelt ze. Met de laatste centen van het budget kan een tasje worden gekocht om de spullen mee terug te nemen. 

Ze schudt het zakje nonchalant uit over haar baksel.

Ter ere van de gelegenheid is de keuken helemaal schoongemaakt. Terwijl Lucca rustig de appeltjes schilt, vraagt ze om een ovenschaal. Ze verduidelijkt dat bakken voor haar een ontspannende bezigheid is: ‘Ik wil niet te veel praten tijdens het koken.’ De kleingesneden stukjes appel doet ze samen met de diepvriesframbozen en de kaneel in de ovenschaal. Eén ding is ze vergeten: ‘Ik luister normaal gesproken jazz tijdens het bakken.’ Ze sommeert snel een huisgenoot om een boxje te pakken. Niet veel later klinken zachte pianotonen op de achtergrond. Als de ovenschaal dieproze van het fruit is gekleurd, begint Lucca aan de kruimelige stukjes. Boter, suiker en bloem kneedt ze tot ongelijke deegstukjes. ‘Vooralsnog ziet alles er lekker uit’, roept een huisgenoot met gevoel voor timing. Het is namelijk tijd om de meelwormen aan de crumble toe te voegen. Een van de huisgenoten is bezorgd over de insecten: ‘Ga je ze nog kleiner maken?’ Lucca is niet onder de indruk van de wormpjes en schudt het zakje nonchalant uit over haar baksel. Ter garnering strooit ze nog wat meelwormen over de apple crumble. Het kan de oven in.

Is de smaak raak?

De apple crumble met wormen is een simpel maar zalig baksel. De meelwormen worden gecamoufleerd door de warme smaak van de kaneel en het zoete fruit. Wel voegen ze wat meer knapperigheid toe. ‘Het bevat extra proteïne’, merkt een huisgenoot grappend op. Het aanzicht van het baksel is daarentegen moeilijker te verdragen. Zodra je met je vork in het baksel prikt, lijken de meelwormen tot leven te komen. Hierdoor neig je toch soms het volgende hapje te laten schieten. De wormen in de crumble zijn een mentaal obstakel, maar met je ogen gesloten is deze apple crumble heerlijk. 

Dit artikel staat in ANS-krant 3 (J37).

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen