Home Artikelen Over de Kook: Koken tegen je moeder

Over de Kook: Koken tegen je moeder

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: koken tegen je moeder, maar wel met de twist van een studentenmaaltijd!

Resultaat: Een paarse zoete aardappelsoep en een pasta met een pittige tomatensaus

Gerecht Sikko: ★★★

Gerecht Jannie: ★★

Poffert: ★★★★★★★★★★

Kun je een culinair hoogstandje neerzetten terwijl het nog een paar dagen duurt tot de stufi weer binnenkomt? Dat deze situatie bij studenten vaker dan gewenst voorkomt, wordt al snel duidelijk als Sikko (20, Psychologie) de uitdaging van de avond hoort. Met een klein budget van vijf euro zal hij tegen zijn moeder moeten koken. Waar zijn moeder Jannie (58) drie keer vraagt of die vijf euro echt niet verdubbeld kan worden, is de jonge student niet zo geïntimideerd. ‘Dan kook ik gewoon wat ik normaal eet: twee euro voor frikandelbroodjes en drie euro voor halve liters’ roept hij lachend. De strijd wordt uitgevochten in de antikraak van Sikko, maar er is toch een stukje thuisthuis meegenomen naar Nijmegen. ‘Ik zei, Sikko, het maakt niet uit wat de challenge wordt, ik ga poffert maken’. Met haar eigenwijze Groningse roots kon het niet anders dan dat ze deze specialiteit zou introduceren in de stad van haar zoon. Direct begint ze, buiten de challenge om, met het maken van de broodcake. 

Als de poffert op het vuur staat, is het tijd om de boodschappen in te slaan voor de echte uitdaging. Met tegen elkaar klinkende bierflesjes voor statiegeld lopen ze naar de lokale supermarkt. Sikko hoopt het nodige te kunnen besparen, want ‘als het een echte studentenmaaltijd moet worden, dan moet je ook betalen als student.’ Jannie loopt met een recept voor soep doelgericht de supermarkt in. Sikko lijkt daarentegen alle tijd te nemen. Hij bedenkt zijn gerecht, dat hij vakkundig ‘iets met pasta’ noemt, ter plekke. Toch valt de appel niet ver van de boom: met allebei vijf cent te veel in hun mandje rekenen ze af. 

Weer in de keuken van Sikko knorren de magen flink. Sikko en Jannie gaan razendsnel aan de slag. ‘Normaal drink ik natuurlijk zes tot negen bier als ik aan het koken ben, maar nu is mijn moeder erbij, helaas.’ zegt Sikko zonder gêne. Net als hij zijn saus op het vuur heeft staan pruttelen, lijkt Jannies plan in de soep te lopen. ‘Waarom is die niet rood?’ zegt ze verschrikt als ze de zoete aardappel schilt en er een andere kleur verschijnt dan ze had verwacht. ”Wat spannend… een paarse zoete aardappel. Hopelijk wordt het culinair.” 

Moeder en zoon houden elkaar ondertussen strikt in de gaten. Jannie merkt smalend op dat de pan pasta van haar zoon voor de vierde keer overkookt. ‘Zeg, Sikko, is pasta koken zo moeilijk?’ Grappend steekt hij het hoofd van zijn moeder tussen het keukenkastje. ‘Wat zei je daar?’

Jannie is sneller klaar dan haar zoon. In een laatste poging zijn moeder te dwarsbomen, roert Sikko, terwijl de soep afkoelt op tafel, nog extra lang door zijn pasta. Na twee uur is naast de challenge, ook de poffert klaar. Het moment van de waarheid is aangebroken.

Is de smaak raak?

De soep van Jannie wordt als een waar kunstwerkje opgemaakt met yoghurt en peterselie. Het bordje van Sikko is niet moeders mooiste, dus het is te hopen dat de pasta voor een smaakexplosie zorgt. De zoete aardappelsoep had zouter gemogen, maar is verder erg smaakvol. Sikko’s gerecht is ook niet perfect: de tomatensaus van de pasta is aan de pittige kant. Tijd voor reflectie is er niet, want de poffert wordt geserveerd. De broodcake is luchtig, niet te zoet en overgoten met warme boter en bruine suiker. Onderdeel van de challenge of niet, de winnaar is hiermee duidelijk. De volgende keer een wedstrijd Poffertbakken?

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen