Home Artikelen Over de kook: Muizenmaaltijd

Over de kook: Muizenmaaltijd

door Tekst en foto's: Floor Peeters

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: Muizenmaaltijd.

Budget: €12

Boodschappen: Kokosmelk, bloemkool, gele curry, kikkererwten, rijst, paprika, ui

Overige toegestane ingrediënten: Water, olie, peper en zout  

Resultaat: een curry met een zwart randje ★★

Tot voor kort woonde de vrolijke en praatgrage Cynthia (22, master Gender en Diversity) samen met haar hamster Alfred in haar knusse kamertje. De dag voordat deze editie van ‘over de kook’ plaatsvond, heeft ze helaas afscheid moeten nemen van Alfred. Hierdoor krijgt de kookopdracht een twist en staat er in plaats van een hamsterportie, een muizen- en identieke mensenportie op de planning. Wanneer Cynthia hoort dat ze zelf haar gerecht mag kiezen, reageert ze opgelucht: ‘Het is gewoon doen wat je kent, maar dan in het klein.’ Toch is ze geen fan van muizen. Zelfs voor Benny, de muis die soms opduikt bij haar partner Meggie, kan Cynthia geen warme gevoelens opbrengen. 

In het bereiden van haar curry staat het snijden van zowel de groenten als de rijst als eerste op de planning. ‘Muizen zijn geen fan van grote korrels’, beargumenteert ze. Tussendoor slaat ze al snel aan de babbel: ‘Ik zou mezelf geen keukenprinses noemen. Meggie is meestal degene die kookt terwijl ik me dan bezig hou met het snijwerk.’ Wanneer haar partner er niet is, focust ze zich op koken met restjes: ‘Als ik een recept maak met al mijn restjes vind ik het super lekker, maar als ik het dan daarna met nieuwe ingrediënten probeer, lukt het niet meer.’ 

Vervolgens kookt ze de rijst, maar dat gebeurt zonder waterkoker. Daar heeft Cynthia namelijk een verleden mee. Een gezellig avondje koken met een vriendin draaide ooit uit op een gesmolten waterkoker. ‘Die vriendin was helemaal in de wolken door een date en voor ik het wist zag ik dat de onderkant was gesmolten’, vertelt ze lachend. Wanneer de rijst aan het koken is, merkt Cynthia op dat de afzuigkap moeilijk doet. De rook verdwijnt niet en het lijkt alsof er juist steeds meer bijkomt. Ze besluit om het pitje van de rijst op een standje lager te zetten, om zo de hoeveelheid rook te verminderen. 

Multitasking is een skill die bij Cynthia ontbreekt en dat wordt ook duidelijk wanneer ze al kletsend over Benny, die Maggie wist te vangen met een pan, niet ziet dat de uien in de wokpan aanbranden. ‘Vinden we dat al te zwart?’ vraagt Cynthia lachend. Ze geeft zichzelf antwoord: ‘Nee hoor, aanbruinen noemen we dat.’ Opmerkelijk is haar keuze voor de hoeveelheid potten en pannen. Ze gebruikt namelijk aparte pannen en potten voor de muizenmaaltijd waarmee ze het diertje, waar ze geen fan van leek te zijn, toch aardig in de watten legt. 

‘Dit is heel borrelig’, vertelt Cynthia terwijl ze naar de pan van het muizengerecht kijkt. Er is namelijk amper nog iets op te merken van de curry, enkel de twee roosjes bloemkool vallen op. ‘Ik doe er zo meteen gewoon wat saus bij om dit probleem op te lossen’, bemoedigt ze zichzelf. Uiteindelijk worden beide gerechten geserveerd op aparte borden, met een mini-bordje voor de muis. 

Is de smaak raak?

De muis krijgt een echte vip-behandeling in huize Cynthia. De rijst wordt in kleine stukjes gesneden, alles wordt in aparte potten en pannen gekookt en het gerecht wordt geserveerd op een mini-bordje. Ondanks de goede zorgen is de presentatie niet echt identiek. Je ziet daardoor duidelijk een verschil tussen de mensenportie en de muizenportie, wat jammer is. Daarnaast zijn niet alleen de uien, maar ook de hele currypasta flink aangebrand. Ondanks al deze tekortkomingen, is het gerecht nog wel lekker. De rijst ligt in een romige kokoscurry en de bloemkool geeft een extra touch. De opdracht is niet helemaal voldaan, maar het is wel een goed begin voor een niet-keukenprinses. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen