Home Artikelen Over de Kook: Ontgroening

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan, de boodschappen te kiezen en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: OntGROENing.

Budget: Tien euro voor vier personen
Boodschappen: 500 gram erwtenfusilli, 190 gram pesto, 85 gram rucola, 1 courgette en een blaadje basilicum
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, knoflook, ui, peper en zout 
Resultaat: Van leerling tot meester in de pasta pesto
Gehaktballen: 3/5

Op zondagavond om half zeven arriveert aanstaand psychologiestudent Marjolein Smetsers (17) vrolijk bij het afgesproken studentenhuis in Weurt. Ter inluiding van haar studententijd heeft ze de opdracht gekregen een ontgroeningsmaaltijd te koken. Ze mag alleen groene ingrediënten gebruiken en moet deze matchen met een biertje naar keuze. 

Marjolein vertelt honderduit over haar verwachtingen van het studentenleven, terwijl ze met veel aandacht de courgette in stukjes snijdt. Deze lastige combinatie zorgt dat het snijden enige tijd in beslag neemt. De keuze voor het bijpassende bier ging uit naar een simpel Grolschje. ‘Deze past goed bij het groene thema’, stelt Marjolein. Bij het onthullen van haar bierkeuze, vraagt de uitbundige jongedame zich hardop af of van bier te genieten valt. De komende jaren zullen het leren. 

Hoewel de bierkeuze snel gemaakt was, gaan niet alle beslissingen haar makkelijk af. ‘Ik vind het leuk om verschillende perspectieven van mensen te horen’, stelt Marjolein. Aan de omstanders wordt gevraagd wat zij willen: wel of geen ui erin? Ze beantwoordt haar eigen vraag door de ui te snijden. Hoewel Marjolein een groentje in het studentenleven is, is ze niet onervaren in het trotseren van vreemde keukens.

Samen met haar vriendinnen rouleert ze vaker tussen ieders keuken om een mooie maaltijd op tafel te toveren. Terwijl ze de ui snippert, praat Marjolein over haar beeld van een studentenkeuken. De student in spé herkent de verhalen over ratten en vieze keukens, maar dat houdt haar niet tegen om op kamers te gaan. 

Nadat het water is gekookt, gooit Marjolein de smaakvolle fusilli erbij. Om in het thema te blijven heeft Marjolein gekozen voor de prijzige groene erwtenpasta die de helft van haar budget kostte. Gelet op de restjes van morgen is te veel beter dan te weinig en worden er twee pakken pasta gebruikt. Marjolein houdt zich vaker bezig met toekomstplannen. Zo wil ze een vegetarisch studentenkookboek maken. Simpel, goedkoop en zonder vlees, dat moet het allemaal zijn. Ze vertelt met een lach dat het er nog niet van gekomen is. Ondertussen worden de goedkope ingrediënten met de erwtenpasta gemengd in de pan. Hiermee is de ex-scholier een recept dichterbij de realisatie van haar kookboek.

De tuintafel is gedekt, het bier staat op tafel en de stoelen worden aangeschoven. Als finishing touch strooit Marjolein enkele blaadjes rucola op de pasta pesto. Hiermee rondt Marjolein het koken af en betreedt zij groen maar goedmoedig het studentenleven. 

Is de smaak raak?
Pasta pesto, een voor de hand liggende keuze als het gaat om een studentikoze, groene maaltijd. Marjolein wist de proevers in te palmen met een gezonde dosis pesto en een esthetisch blaadje basilicum als garnering. De bite van de rucola zweeft na op de smaakpapillen en een verfrissend slokje Grolsch bier verlengt de smaak. De aandacht besteed aan het fijnsnijden van de courgette was terug te proeven in de pasta. Ieder hapje bevatte een verfijnde verdeling tussen pasta en courgette. De wat droge, eentonige samenstelling van het gerecht werd hiermee gecompenseerd. Het gemis van de smeuïgheid van diverse ingrediënten, werd vereffend door haar verhalen.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 2.

Anne-Maaike van Aken
Mayra Hijdra

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen